nieuws

Hoe komt het dat brood zo snel oud wordt?

Onze Radio Rijnmond-weerman Ed Aldus vraagt zich af:
Hoe komt het dat brood zo snel oud wordt. Als ik brood uit de zak haal en op het aanrecht leg, dan is het na een halve dag al keihard.

Antwoord:


Dat komt door het vocht dat erin zit, of juist níét meer in zit. Koekjes bevatten maar heel weinig water: dat is er tijdens het bakken uitgegaan en daarom zijn ze ook zo lekker bros als ze vers zijn. Ze bevatten echter veel meel en suiker: allebei stoffen die water aantrekken, zelfs uit de lucht. Als je de koekjestrommel dus even open laat staan, zuigen de koekjes water op en worden zacht.

Een boterham daarentegen, bestaat juist voor bijna 40% uit water. Dat verdampt langzaam in de lucht en daarom wordt het brood taai en uiteindelijk hard als je het open en bloot laat liggen.
Bron: www.hoekinderendenken.nl

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl