CORONAVIRUS

Op de Afrikaandermarkt vliegen de gratis coronatesten van Ernst Kuipers als warme broodjes over de toonbank

Het coronavirus duikt weer op. Positieve uitslagen hoor je overal om je heen. Gelukkig vallen de ernstig zieken nog mee. Voor de GGD is het wel aanleiding om op de Rotterdamse Afrikaandermarkt gratis testen uit te delen en advies te geven voor de zomervakantie. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid kwam zelfs even helpen.
Een selfie met de minister, een boks of een schouderklopje. Meerdere bezoekers van de markt zijn vereerd met het bezoek van Ernst Kuipers. Eentje steekt hem zelfs een hart onder de riem: "De één vindt het goed, anderen niet. Maar ik vind het heel goed wat u doet." Kuipers glundert van al die complimenten. De kraam van de GGD vindt hij een goed idee om laagdrempelig en in verschillende talen voorlichting te geven over bescherming tegen het coronavirus. Ook het gratis weggeven van coronatesten juicht hij toe: "Mensen hebben het moeilijk en als je zo thuis of op vakantie een zelftest kan doen, is dat heel goed."
De gratis testen gaan als warme broodjes over de toonbank, maar je hoort ook kritische woorden over het coronabeleid. Rotterdam-Zuid heeft ten opzichte van de rest van het land een lage vaccinatiegraad. Iets meer dan 50 procent heeft een boosterprik gehaald. "Het is allemaal onzinnig. Nu stijgen de cijfers weer en dan krijg je weer nieuwe maatregelen. Als je gezond wilt blijven: geen testen en geen prikken", is ook op de Afrikaandermarkt te horen.

Voorzichtig zijn, testen en prikken

De minister is groot voorstander van vaccineren. Met goede voorlichting wil hij de keuze vrij laten maar toch hoopt hij dat veel mensen zich laten prikken, ook als er na de zomer weer een grote boostercampagne wordt opgezet. "Dat is in hun eigen belang maar ook in het belang heel veel anderen."
gratis testen en voorlichting bij de GGD-kraam op de Afrikaandermarkt
gratis testen en voorlichting bij de GGD-kraam op de Afrikaandermarkt © Rijnmond
De huidige variant van het coronavirus is 'mild'. Het aantal besmettingen is hoog maar het aantal mensen in het ziekenhuis is nog laag. Al lopen de cijfers op. Voor het najaar wordt er rekening gehouden met een virusvariant die ziekmakender is. Om ziekenhuizen te ontlasten en andere zorg door te laten gaan, is volgens Kuipers vaccineren de oplossing.

Zorg niet opnieuw in de knel

Door het coronavirus en de vele mensen die in het ziekenhuis belandden, is heel veel andere zorg uitgesteld, zoals knie- en hartoperaties. Het RIVM heeft uitgerekend dat daarmee 320.000 goede levensjaren verloren zijn gegaan. "De grote aantallen van mensen met covid die in de zorg opgevangen moesten worden, heeft een heel groot impact gehad. En dat is nog steeds niet over", zegt Kuipers. "En om te voorkomen dat de zorg opnieuw in de knel komt, is het allerbelangrijkste dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn."
Esmee test, prikt en probeert nog een beetje afstand te houden. Al is dat best moeilijk op de Afrikaandermarkt. "Corona is een sluipmoordenaar. Ik heb tien dagen in het ziekenhuis gelegen en het is kantje boord geweest", vertelt ze over haar besmetting. Volgens haar ga je pas voorzichtig doen als het virus dichtbij is gekomen.
Esmee doet nog voorzichtig. Ze heeft tien dagen in het ziekenhuis gelegen met corona
Esmee doet nog voorzichtig. Ze heeft tien dagen in het ziekenhuis gelegen met corona © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl