BIER

Proost! Biersommelier Teun vertelt je wat deze zomer dé biertjes uit de regio zijn

Biersommelier Teun voor zijn winkel
Biersommelier Teun voor zijn winkel © Rijnmond
Fris, fruitig en een tikje kruidig: de elementen van een perfect zomerbiertje, volgens Teun. "Een zomers bier is iets wat lekker is in het zonnetje. Je wil er relaxt bij kunnen zitten." En liever ook niet te hoog in alcohol. "Niet iedereen heeft zin in een kater de volgende ochtend."
"We zitten inmiddels op 900 geregistreerde brouwerijen in Nederland", vertelt Teun. "Een paar jaar geleden waren dat er nog 150. Je ziet dat we eigenlijk teruggaan naar de Middeleeuwen in dit opzicht", lacht hij. "Bijna elke stad of dorp heeft wel een eigen biertje."
Genoeg om uit te kiezen dus. Teun probeert in zijn bierwinkel Hop In in Rotterdam dan ook zoveel mogelijk regionale bieren aan te bieden. Maar welke biertjes zijn nou écht onmisbaar tijdens een zonnige middag op het terras?
"Ik ben niet iemand die zegt: je moet dit of dat drinken. Drink wat je lekker vindt. Het ene moment heb je trek in een fris biertje, het andere moment wil je een heel zware jongen. Maar over het algemeen zijn zomerse biertjes fris, fruitig en laag in alcohol." Teun zet op een rijtje welke biertjes uit de regio hij de lekkerste vindt voor de zomer.

1. De ROTT.blontt van ROTT.Brouwers

"Een brouwerij die de afgelopen jaren echt mooie dingen doet, is brouwerij ROTT. Voor de zomer hebben zij een heerlijk blond biertje, de ROTT.Blontt. Niet zo hoppig als een IPA, maar ook niet zo bekend als een Belgisch Blond. Het zit er een beetje tussenin. Het is een fijne doordrinker en niet al te zwaar, namelijk 5.5%."
Biertjes bij de winkel van biersommelier Teun
Biertjes bij de winkel van biersommelier Teun © Rijnmond
"Het biertje heeft hoppige tonen", vertelt Teun. Hij legt uit wat dat betekent: "Over het algemeen kan hop veel verschillende smaken hebben. Van intens fruit als citrus, ananas, papaya, et cetera, naar grassig en kruidig, dan wordt het bitter. Zelfs tonen van wiet kunnen voorkomen, hop en cannabis zijn namelijk familie van elkaar."
Ook de ROTT.lesser is een aanrader, vindt Teun. "Dit blond biertje is wat droger dan de ROTT.Blontt en ook wat kruidiger."

2. De Mango Warrior van Jelster

"Een echte dorstlesser voor in de zomer is de Mango Warrior van Jelster." De naam zegt het al. Dit is een biertje met smaken van mango. "Bij het brouwen van dit biertje is een hele partij verse mango's gebruikt, en dat proef je."
"De Mango Warrior is een IPA (India Pale Ale, red). Dit soort biertjes zijn extra hoppig, wat ze bitter maakt." Als je hiervan houdt én een mango-liefhebber bent, zit je met dit biertje van 7.2% op een zonnige middag wel goed.

3. De New England IPA's van White Dog Brewery

"De laatste jaren is de IPA steeds meer in trek", ziet Teun. "En dan niet per sé de authentieke, bittere IPA. Er wordt steeds meer New England IPA gebrouwen. Dit is een IPA met explosies van fruit, waardoor het bier veel minder bitter is dan de IPA zoals we 'm kennen." Een veel toegankelijker biertje voor in de zomer dus.
"Waar ze knappe dingen doen met de New England IPA, is bij White Dog Brewery in Dordrecht. Zij zijn op dit gebied echt groot geworden in Nederland de afgelopen jaren en bieden veel soorten fruitige biertjes aan." Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 'From Which We Shall Rise', die naar ananas smaakt, of de Showcasing: Azacca en de -Mosaic, beide fruitige New England IPA's.
Ook wanneer je de volgende dag vroeg op moet, maar wel zin hebt in een biertje, kan je terecht bij de White Dog Brewery. De 'Monday Morning Traffic Jam', is volgens de brouwerij bedoeld voor "mensen die de volgende dag moeten werken en dus maar één of twee biertjes drinken".

4. De Sweet Baby Jesus van Vet & Lazy

Voor deze zomer raadt Teun ook de Sweet Baby Jesus van Vet & Lazy aan. Dit is het eerste bier dat door deze brouwerij is gebrouwen, en inmiddels weer terug op de markt is. "Dit is een heerlijke Weizen, (tarwebier, red.) van 5.6%. Ik moet je eerlijk zeggen, als je vanuit de donkere maanden voor het eerst in het zonnetje en biertje drinkt, smaakt deze echt ontzettend goed."
"Zoals het hoort een dik aroma met banaan en kruidnagel", omschrijven brouwers Okke en Ruben de Sweet Baby Jesus. "Ook worden de smaakpapillen gekieteld door de frisse citrustonen afkomstig van het overvloedig gebruik van tarwe. Een heel licht bittere toets van de Tettnanger Hop maakt deze fruitige verlosser compleet."
De brouwerij Vet en Lazy bestaat sinds 2015 en is gevestigd in het pand van het voormalige zwemparadijs Tropicana. Waar de naam van deze brouwerij vandaan komt? De brouwers: "Elke bierbrouwer heeft als doel dik en lui worden. Daarom bedenken we onze echte, professionele naam".

5. Alcoholvrije aanraders

Ook wanneer je nog moet rijden, of gewoon liever geen alcohol drinkt, kan je bij genoeg brouwers terecht voor een lekker biertje, weet Teun. "Alcoholvrij bier wordt de laatste jaren steeds populairder. Er is veel meer behoefte aan. Je hebt bijvoorbeeld de ROTT.ride van ROTT. Brouwers, of de Kaapse Bob van Kaapse Brouwers. Dat zijn allebei heel goede, alcoholvrije alternatieven voor in de zomer".
De Kalimero Micro IPA van Kaapse Brouwers vindt Teun ook noemenswaardig. "Deze is laag in alcohol, namelijk maar 2.5%."

6. Probeer eens wat van een kleinere brouwerij

"Er zijn in de regio genoeg kleinere brouwerijen die leuke dingen maken. Kijk dus zeker eens in je eigen buurt wat voor lekker bier er is", raadt Teun aan. "Zo heb je bijvoorbeeld brouwerij Solaes uit Sommelsdijk. Die hebben in het verleden vaak goede bieren gemaakt."
Ook andere brouwerijen in de regio hebben fruitige zomerbiertjes in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan brouwers als Brouwerij IJssel uit Krimpen aan den IJssel, Vulcaan uit Vlaardingen of Dukes uit Gorinchem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl