SPARTA

Sparta-TD Nijkamp over drukke transferzomer die nog niet voorbij is: 'De Kamps is een optie, Namli ook'

Gerard Nijkamp met één van de tien voorlopige aanwinsten van Sparta: Mike Eerdhuijzen
Gerard Nijkamp met één van de tien voorlopige aanwinsten van Sparta: Mike Eerdhuijzen © Sparta Rotterdam
Met tien bevestigde inkomende transfers is Sparta op dit front één van de koplopers in de Eredivisie. Sterker nog, alleen FC Utrecht heeft op moment van schrijven meer spelers aangetrokken (11) dan de Kasteelclub. En dus zit een groot deel van het werk van Sparta-TD Gerard Nijkamp er al op, die blij is dat het geraamte van de selectie er al snel lijkt te staan.
Tegelijkertijd betekenen al die aanwinsten ook dat er waarschijnlijk nog wel een speler hier en daar kan vertrekken. Spelers als Michaël Heylen (FC Emmen) en Lennart Thy (PEC Zwolle) hebben inmiddels al een nieuwe werkgever gevonden terwijl ook huurlingen als Durmisi en Masouras zijn vertrokken. "En er zijn een aantal jongens die zelf weten dat het moeilijk gaat worden om zich nog in het team te spelen", zo zegt Nijkamp cryptisch, die toegeeft dat spits Reda Kharcouch - vorig jaar nog verhuurd aan FC Emmen - één van die spelers is waar ook belangstelling voor is.

Nog meer aanwinsten

En dus bestaat de kans dat Nijkamp de komende tijd vooral druk bezig is met uitgaande transfers. "Verder ben ik een gelukkige TD tot dusver, alle spelers die we hebben gehaald stonden bovenaan de lijst en ik ben blij dat in die zin al heel snel het geraamte staat", zo vervolgt Nijkamp die toegeeft dat er wel voor één specifieke positie nog iets wordt gezocht: die van verdedigende middenvelder. En dan valt meteen de naam van Joeri de Kamps, die deze rol vorig jaar op huurbasis invulde: "Die zoektocht is nog gaande en daar is budget voor, De Kamps is zeker een optie maar daar zijn meerdere partijen voor nodig. Zijn contract bij Slovan Bratislava loopt namelijk nog door."
Een ook de naam van een andere huurling valt: Younes Namli. De 28-jarige aanvallende middenvelder is uit zijn contract bij het Russische Krasnodar en traint al mee met de Spartanen. "Younes is natuurlijk altijd interessant, maar die positie is best goed ingevuld dus we willen hem er graag bij maar ik heb ook een budget te respecteren. Daarin is het vooral afwachten hoe de rest zich gaat ontwikkelen."

Constructie Rekik en komst van de Noren

Dan naar Omar Rekik, de jonge international van Tunesië die op huurbasis overkomt van Arsenal en achterin de plek moet invullen van Tom Beugelsdijk. Rond de komst van de jonge verdediger gingen veel geruchten rond over constructies waarbij Sparta min of meer verplicht zou worden om hem op te stellen. Dit alles zodat Rekik zijn plekje in het Tunesische elftal richting het WK in Qatar niet verliest. "Maar als dat zo was, had hij hier niet gespeeld. Wat wel zo is, is dat hoe vaker Omar speelt, hoe lager de salarisbijdrage wordt die wij betalen. Dus als hij presteert, levert het ons extra budget op om weer elders te gebruiken", zo legt Nijkamp uit, die naar eigen zeggen zelf met deze constructie richting Arsenal ging.
Zo gaat Nijkamp creatief te werk bij het maken van enkele deals en stapt hij komende week op het vliegtuig richting Noorwegen. Niet om nog meer Noren naar Sparta te halen, maar om nog eens langs te gaan bij Odds BK, de club waar Joshua Kitolano en Tobias Lauritsen zijn losgeweekt. "In principe sluit Joshua 24 juli aan en komt Tobias 1 augustus bij ons", legt Nijkamp uit, die verklaart dat dit komt door de andere data in Noorwegen waarbij Odds BK zelf pas op 1 augustus vervangers kan inschrijven. "Maar ik ga daarheen om toch eens te kijken of het niet eerder mogelijk is."
En dan zijn er tot slot nog de buitenspelers: Jason Lokilo en Koki Saito. En ook laatstgenoemde was een opvallende transfer. Een jeugdinternational van Japan die via Lommel - actief op het tweede niveau in België - wordt verhuurd aan Sparta. Maar het heeft alles te maken met de City Group, het conglomeraat van clubs onder Manchester City waar zowel trainer Maurice Steijn als Gerard Nijkamp goede banden mee hebben. "Manchester City kan zelf maar een beperkt aantal spelers verhuren per jaar en doen het dan dus via deze weg", legt de TD van Sparta uit. "Daarom kwam deze jongen bij Lommel terecht en kan hij toch worden verhuurd. Nu is het alleen nog even wachten op de werkvergunning, want die jongen kan niet wachten om te starten."
Kortom, Sparta heeft een flink deel van de selectie al op orde. Want naast bovengenoemde namen kwamen ook keepers Nick Olij (NAC Breda) en Youri Schoonderwaldt (ADO den Haag), verdediger Mike Eerdhuijzen (FC Volendam), middenvelder Arno Verschueren (Lommel en vorig jaar al gehuurd) en aanvaller Charles-Andreas Brym (FC Eindhoven) richting Spangen. En dan nog is Nijkamp nog niet helemaal klaar. Een groot contrast met vorig jaar, toen er weliswaar ook een en ander mogelijk was, maar vrijwel iedere poging afketste. "Maar laten we daar vooral een dikke streep onder zetten en kijken naar de toekomst. We zijn content over hoe het nu gaat en we hebben veel vertrouwen in deze groep."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl