DUPONT

Chemiegigant DuPont aansprakelijk voor miskramen oud-werknemers die met giftige stof werkten

Medewerkers lycrafabriek
Medewerkers lycrafabriek © archief
Het chemisch bedrijf DuPont in Dordrecht is aansprakelijk voor de schade die oud-werknemers in de fabriek hebben geleden doordat zij tijdens het werk zijn blootgesteld aan een gevaarlijke hoeveelheid DMAc bij de productie van lycra. De kantonrechter van de Rotterdamse rechtbank heeft dat donderdag in een tussenvonnis uitgesproken. DMAc is een giftig oplosmiddel dat vrijkwam bij het maken van lycra. Van het lycra werden bijvoorbeeld kousen en panty's gemaakt.
Vakbond FNV spande namens vijftien oud-medewerkers een zaak aan tegen DuPont. Ze werkten in de fabriek in Dordrecht waarin tussen 1964 en 2004 lycra-vezels geproduceerd werden. Dat materiaal is door Dupont zelf ontwikkeld en werd vooral geproduceerd voor de kledingindustrie. De medewerkers van 'de lycra' kregen miskramen en andere vruchtbaarheidsproblemen.
De zaak, die al jaren sleept, is een enorme overwinning voor de vijftien oud-medewerkers die vechten voor erkenning en een schadevergoeding. Nu moet de rechtbank per ex-medewerker bepalen of de gezondheidsschade een gevolg is van de blootstelling.
Een van de vrouwen is Romy Hardon. Zij werkte van 1977 tot 1988 bij het bedrijf. "Natuurlijk blijft het verdriet om mijn doodgeboren kind. Maar wat ben ik opgelucht dat deze uitspraak er is. En ook trots. Zij hebben ons jarenlang uit winstbejag zo laten werken. Ik had daar helemaal niet mogen werken in mijn vruchtbare periode. Dieptriest dat DuPont ons dit willens en wetens heeft aangedaan."
Volgens de rechter heeft DuPont weliswaar veel gedaan om haar mensen tijdens het werk te beschermen, maar heeft het bedrijf onvoldoende gedaan om de hoeveelheid DMAc in de lucht te beperken. Ook had huidcontact met de lycragarens moeten worden voorkomen, omdat daarin nog DMAc aanwezig was.
Het bedrijf had haar medewerkers ook beter moeten informeren over de gevaren van de DMAc, oordeelt de rechtbank. Die heeft nog geen uitspraak gedaan over een schadevergoeding. Het gaat om vele tonnen die geëist worden.
FNV laat in een eerste reactie aan RTV Dordrecht weten blij te zijn met de uitspraak. "Dit is geweldig, hartstikke goed!", aldus een woordvoerder.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.