CHRISNATUURLIJK

Snoepen in Chris Natuurlijk van 9 juli

Lisette Magis Bakkerswinkel, Tineke de Lange en Bep
Lisette Magis Bakkerswinkel, Tineke de Lange en Bep © Rijnmond
Chris Natuurlijk snoept zaterdag vanaf 08:00 uur pijnboompitjes uit het voedselbos en vegetarische worstenbroodjes van de Kaap, spot egels en gierzwaluwen in Papendrecht en tipt leuke boeken voor de vakantie.
Bij de Bakkerswerkplaats op de Kaap in Rotterdam geurt het in alle vroegte naar versgebakken brood, gebakken door mensen ‘met talenten die in een normale omgeving niet meekomen’. Bijvoorbeeld omdat ze verstandelijk gehandicapt zijn of even niet zo lekker in hun vel zitten. Tineke de Lange, die als Tien kookt vegetarisch in Chris Natuurlijk regelmatig haar recepten deelt, is door de Bakkerswerkplaats gevraagd om een vegetarisch alternatief te bedenken voor het Brabantse worstenbroodje. Chris Natuurlijk gaat proeven en mascotte Bep , de Jack Russel van Tineke, proeft mee, ook al vertellen we haar niet dat het om een vega-worstenbroodje gaat.
Proeverspanel Chris Natuurlijk en Bep
Proeverspanel Chris Natuurlijk en Bep © Tineke de Lange

Snoepen in het voedselbos

Je hoeft maar even aan het blad van de ‘uiensoepboom’ te ruiken en je begrijpt waar de naam vandaan komt. Van de blaadjes kun je soep maken. In het nieuwe voedselbos van de Dorpstuin bij Rozenburg groeit ook de den, met zaden die beter bekend staan als pijnboompitjes. Eigenlijk is alles in een voedselbos eetbaar, soms eet je de de wortel, zoals bij Russisch zoethout, dan weer de knol van de mierikswortel. Ook voor dieren is het voedselbos een bron van voedsel. Chris Natuurlijk wandelt met Ineke van Dort door het nieuwe voedselbos dat op 10 juli officieel wordt geopend.
Ineke van Dort in het voedselbos Dorpstuin Rozenburg
Ineke van Dort in het voedselbos Dorpstuin Rozenburg © Rijnmond

Iconen van Papendrecht

Hoe gaat het met de natuur in Papendrecht? Iedere maand maakt Papendrecht de naam van een dier of een plant bekend. Papendrecht noemt het icoonsoorten, soorten die symbool staan voor de biodiversiteit in Papendrecht. Als de gemeente weet hoe het met deze soorten gaat, kunnen ze ook beter worden geholpen. Ook de hulp van het publiek wordt ingeroepen. De egel, de bever, de roodborst en de steenhommel zijn al aan de beurt geweest als icoonsoort. Chris Natuurlijk jaagt in Papendrecht naar deze icoonsoorten, samen met Ferry van Jaarsveld, bekend van de Egelopvang Papendrecht. Hij maakt iedere maand een filmpje over een nieuwe soort en vertelt wat inwoners kunnen doen om de soort te helpen.
De egel, icoonsoort van Papendrecht
De egel, icoonsoort van Papendrecht © Pixabay

Zomerlezen

De zomervakantie is begonnen en boekenman Gert-Jan van Rietschoten bespreekt boeken over bijzondere natuurhuisjes, een reis langs de kust van Denemarken en een verhaal waarin de Spaanse burgeroorlog en het bewind van Franco een belangrijk rol spelen.
De zomerboeken die Gert-Jan van Rietschoten bespreekt
De zomerboeken die Gert-Jan van Rietschoten bespreekt © Gert-Jan van Rietschoten
Zaterdag 9 juli van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.