EXCELSIOR

Excelsior speelt eerste serieuze oefenwedstrijd gelijk tegen NAC Breda

NAC-Excelsior op het complex van VV Zundert
NAC-Excelsior op het complex van VV Zundert © Rijnmond
Excelsior heeft in Zundert de derde wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen gelijk gespeeld. De kersverse eredivisionist stond lang met 1-0 voor dankzij een kopbal van aanvoerder Redouan El Yaakoubi. In de laatste minuut scoorde de ploeg uit Breda toch nog tegen. De wedstrijd in Zundert duurde 3x30 minuten.
Het was in Brabant op het complex van de plaatselijke VV Zundert een weerzien tussen veel oude bekende. Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen was trainer in Breda en NAC-trainer Robert Molenaar en Ton Lokhoff hebben een verleden bij Excelsior. Lokhoff was er succesvol trainer en Molenaar was assistent-trainer in Kralingen. Marouan Azarkan speelde twee seizoenen geleden nog een half jaar in het Rat Verlegh stadion. Tegen NAC, dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie, was het de eerste serieuze test voor Excelsior.
Bij de Rotterdammers stond de proefspeler Luca Plogmann op doel. De 22-jarige Duitser speelde eerder voor Werder Bremen en SV Meppen. Plogmann speelde bij Werder Bremen een wedstrijd in de Bundesliga. De Duitse keeper werd in de eerste 30 minuten niet al teveel getest. Excelsior begon goed en kreeg de eerste grote kans. Kenzo Goudmijn kwam alleen op doelman Roy Kortsmit af maar faalde. De huurling van AZ zag Azarkan over het hoofd die volledig vrij stond.
Na ongeveer 20 minuten spelen kwam NAC beter in de wedstrijd en kreeg via Velanas en Bakker nog kansen om in de eerste 30 minuten te scoren, maar het bleef 0-0. Voor de tweede 30 minuten waren er nog geen wissels door beide trainers. Ook na de eerste korte pauze was de eerste kans voor Excelsior. Een schot van Goudmijn werd nipt overgetikt door oud-Spartaan Kortsmit.
Uit een hoekschop van Azarkan kopte aanvoerder El Yaakoubi na 52 minuten spelen de 1-0 voor Excelsior binnen. Velanas was direct tot twee keer toe dichtbij de gelijkmaker met een schot op de lat en een schot voor open doel hoog over. Maar na de tweede 30 minuten bleef het bij de minimale voorsprong voor de Rotterdammers. Het was voor beide trainers het moment om flink te gaan wisselen voor de laatste 30 minuten.
Dijkhuizen wisselde tien keer. Alleen Julian Baas bleef staan. Dat betekende dat ook proefspeler Luca Plogmann kon douchen. Na afloop was Dijkhuizen niet echt complimenteus over het optreden van Plogmann. ''Hij heeft weinig te doen gehad. Ik vond hem redelijk. In de coaching kan het veel beter. Misschien komt het door de communicatie, maar ik vond hem soms een beetje een dooie. We gaan kijken of we zijn stage verder verlengen'', zei de trainer van Excelsior na afloop over Plogmann.
Stijn van Gassel keepte het laatste half uur. Daarin gebeurde er lang niet veel meer. Met nog wel kleine kansen voor Duku, Admiraal en Vugts. In de slotminuut werd het toch nog 1-1 door een frommelgoal van Awale. Direct daarna floot scheidsrechter Tim Visser af.
Marinus Dijkhuizen na de 1-1 tegen NAC

Ongeslagen

Excelsior blijft ondanks de 1-1 dus ongeslagen in deze voorbereiding. Eerder won Excelsior al van Lyra en Slikkerveer. Tegen de twee amateurclubs scoorde de ploeg van Marinus Dijkhuizen er lustig op los. Tegen Slikkerveer werd vorige week zaterdag met 10-2 gewonnen en tegen Lyra werd het woensdag in het Westland 15-0.
Ook NAC had tot nu toe twee keer makkelijk van een amateurclub gewonnen. Excelsior oefent volgende week tegen FC Dordrecht en gaat dan zoals altijd op trainingskamp naar Delden. Daar is Heracles Almelo oefenpartner.
Julian Baas speelde als enige 90 minuten mee bij Excelsior tegen NAC

Markelo

Excelsior versterkte zich zaterdag voor de wedstrijd met Nathangelo Markelo, die voor drie seizoenen heeft getekend in Kralingen. Markelo bleef in Zundert nog aan de kant. De rechtsback kan ook als verdedigende middenvelder spelen. De Groninger speelde vorig seizoen voor Jong PSV. Markelo werd al op jonge leeftijd opgepikt door het Engelse Everton, maar brak daar niet door.
Vorig seizoen was hij bij Jong PSV onbetwist basisspeler. Toch zit hij de stap naar Excelsior als een juiste stap. ''Ik had bij PSV vorig seizoen, maar voor een seizoen getekend. De interesse van Excelsior was al van voor de play-offs. Ik heb wel met samengeknepen billen naar de finale om promotie tegen ADO Den Haag gekeken'', zegt Markelo.