nieuws

Vergeten Verhalen: Villa Wilton

De voormalige directievilla van Wilton-Fijenoord aan de Westkousdijk in Delfshaven is het enige dat herinnert aan de bloeiende werf op die locatie.
Het gebouw wordt ook wel de Villa Wilton genoemd, de woning is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Aan beide zijgevels zitten grote witte vlakken.

Littekens

Jeroen ter Brugge van het Maritiem Museum: "Als je gaat kijken naar hoe het er oorspronkelijk uitzag, dan begrijp je die witte vlakken. De loodsen van de werf stonden ertegenaan. De loodsen zijn gesloopt en het bouwlitteken dat op de villa is achtergebleven hebben ze weggepleisterd."
De directiewoning is echt onderdeel geweest van de werf. Jeroen ter Brugge: "Ik heb laatst één van de kinderen van één van de directeuren gesproken en die vertelde dat hij 's avonds al iedereen was weg, heerlijk over dat terrein kon zwerven".

Krakers

Door een toevalligheid is de villa niet gesloopt, terwijl van de rest van de werfinrichting niets meer over is. "Het had gesloopt moeten worden", vertelt Ter Brugge, "in de jaren zeventig paste het niet in het stedenbouwkundige plan. Maar er zaten krakers in".
Het pand kan daarom niet meteen gesloopt worden. Een brand is eigenlijk de redding van de directiewoning. De verzekering blijkt na de brand zoveel uit te keren, dat de villa gerestaureerd kan worden.
De werf Wilton is in 1928 gefuseerd met Fijenoord. Aanvankelijk is Wilton een smederij, gevestigd aan de Baan in het centrum van Rotterdam. Veel smederijen zijn uiteindelijk in de scheepsbouw terecht gekomen. Dat is ook met Bartel Wilton het geval.
Hij begint aan de Westzeedijk met een reparatiewerf. Als de pacht van die grond afloopt, koopt Wilton de grond aan de Westkousdijk. Daar komt een reparatiewerf maar Wilton gaat er ook nieuwe schepen bouwen. Ter Brugge: "Opvallend is dat ze er heel veel sleepboten maken, dat is rond 1900 een specialisatie geworden."

Vooruitstrevend

Wilton is een vooruitstrevend bedrijf. Er wordt in de toekomst geïnvesteerd. "Het is heel opvallend dat hij ingenieurs aantrok. Veel van die oude familie bedrijven gaan door op de oude voet, ze bouwen op ervaring en traditie. Wilton trekt kennis aan".
Op de latere locatie in Schiedam is Wilton-Fijenoord is groot en wereldwijd bekend geworden. Na de ondergang van de werf is het archief naar het Maritiem Museum gegaan. Het gaat om tienduizenden technische tekeningen en foto's.
Het archief via de website Maritiem Digitaal in te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl