nieuws

Bussemaker opent onderwijsinstituut in Marokko

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft woensdag het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) in Rabat geopend. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is voorzitter van het NIMAR en was bij de bijeenkomst aanwezig.
Het instituut is onderdeel van de Universiteit Leiden en biedt Nederlandse studenten de mogelijkheid in Marokko kennis op te doen over het land, de cultuur en de Arabische wereld.
Volgens Aboutaleb lopen tientallen studenten rond in Marokko. Ze doen bijvoorbeeld Arabische Taal en Letterkunde en Midden-Oostenstudies.
"Ze gingen altijd naar het Midden-Oosten, maar omdat dat een instabiele omgeving aan het worden is, komen ze hierheen om hun studie meer te verdiepen", legt Aboutaleb uit.

Radicalisering

Het NIMAR bestaat sinds 2006 en krijgt 2,4 miljoen euro subsidie. Het moet zich in de toekomst ook gaan bezighouden met het voorkomen van radicalisering.
"Het vernieuwde NIMAR is er om onze werelden dichter bij elkaar te brengen", zei Bussemaker bij de opening. "Het is een vrijplaats voor ontmoeting en gesprek, om geesten te scherpen en kennis te delen."

Casablanca
Aboutaleb is deze week op werkbezoek in Marokko. Hij deelt op verzoek van de OESO zijn Rotterdamse ervaringen met de autoriteiten van havenstad Casablanca.
Daar is midden in de stad een oud, vervuilende haven. "Zij willen weten hoe wij dat in Rotterdam doen", legt Aboutaleb uit.
Bijscholing
Ook praat hij met lokale bestuurders over illegale migratie en radicalisering. Nederland en Marokko gaan samen bijscholingen aanbieden aan imams. Het is de bedoeling dat hun opleidingsniveau omhoog gaat.
In Nederland wordt regelmatig geklaagd over imams uit Marokko. Ze zouden onder meer te weinig kennis hebben van de leefwereld van Marokkaanse jongeren in Nederland.
.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl