ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Bijna een dag vast op het vliegveld: vlucht naar Casablanca kán maar niet vertrekken

De reizigers slapen op het vliegveld
De reizigers slapen op het vliegveld © Aman Adam
In The Terminal speelt Tom Hanks een man die vastzit op de John F. Kennedy-luchthaven in New York. Hoe lang precies is niet helemaal duidelijk, het gaat in ieder geval om dagen, waarschijnlijk weken. Op Rotterdam The Hague Airport speelde zich zaterdagnacht een lightversie van de film af, waar 75 reizigers richting Casablanca gestrand waren.
Een vlucht van Rotterdam naar Casablanca duurt gewoonlijk minder dan vier uur. Zaterdagavond zou Aman Adam om 21:30 uur vertrekken vanaf Rotterdam The Hague Airport (RTHA) naar de Marokkaanse luchthaven. Zondagmiddag om 14:00 uur staat hij echter nog steeds aan de grond. Hoe kan dat?
Zaterdagavond wordt zijn vlucht vertraagd: nog niet alle koffers waren ingeladen, vertelt een woordvoerder van RTHA. Dat duurt dermate lang dat om 23:00 uur nog niet alle bagage aan boord van het vliegveld is, ook al zijn de passagiers dit inmiddels wel. Vanwege de tijd mag de vlucht niet meer naar Marokko vertrekken, want het vliegveld sluit 's nachts. Na 23:00 uur mogen er simpelweg geen vluchten meer vertrekken.
Dat betekent dat Aman en zijn medepassagiers moeten uitstappen. Normaliter organiseert de luchtvaartmaatschappij in een dergelijke situatie opvang, in een nabijgelegen hotel bijvoorbeeld. De maatschappij in kwestie, Royal Air Maroc, doet dit echter niet. De reizigers moeten daarom op het vliegveld overnachten. Niet in de terminal waar stoelen zijn, want die sluit 's nachts. Zij slapen daardoor noodgedwongen op de grond in de passagehal, vertelt Aman.
Door de nacht heen is er drinken beschikbaar voor de reizigers, vertelt een woordvoerder, wat Aman bevestigt. Maar: eten is er niet. Het uren onrustig bivakkeren op het vliegveld leidt ertoe dat twee mensen flauwvallen gedurende de nacht. Pas 's ochtends, wanneer het vliegveld weer opent, krijgen zij vouchers voor eten uitgereikt door RTHA.
Er waren veel ouderen en kinderen aanwezig op de vlucht
Er waren veel ouderen en kinderen aanwezig op de vlucht © Aman Adam
Aman en consorten denken dan dat er 's ochtends een nieuwe vlucht voor ze klaarstaat. Dat is niet het geval: pas 's middags om 13:30 uur kan Royal Air Maroc een vliegtuig gereed hebben. Tot die tijd is het, wederom, wachten. Als de gestrande reizigers eindelijk het vliegtuig mogen betreden en klaar zitten om op te stijgen kan er nog altijd niet gejuicht worden. Het vliegtuig heeft geen toestemming om in Casablanca te landen: het vluchtplan is verlopen. De piloot roept om 14:30 uur omdat het nog minimaal anderhalf uur gaat duren.
Dan valt het voor de eerste keer mee voor Aman en de rest van de passagiers: om 15:15 vertrekt de vlucht richting Marokko.
Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Volgens Rotterdam The Hague Airport is het botte pech. Zondagochtend mag een vliegtuig niet opstijgen vanwege 'operationele problemen', daarnaast wordt het proces bemoeilijkt door personeelstekorten. Het lukt het vliegveld niet om Royal Air Maroc te bereiken, ook Rijnmond lukt het niet.