ROTTERDAM

Getuige dodelijke schietpartij Coolhaven: 'Ik ben op de grond gedoken, want ik zat in de richtlijn van de kogels'

Onderzoek na de moord bij metrostation Coolhaven
Onderzoek na de moord bij metrostation Coolhaven © MediaTV
De schietpartij bij metrostation Coolhaven in Rotterdam, waarbij een 31-jarige Rotterdammer werd doodgeschoten, heeft diepe impact gemaakt op omwonenden. Een van de buurtbewoners zag het slachtoffer in elkaar zakken: "We hoorden twee salvo's met een paar seconden ertussen en daarna een auto met gierende banden wegrijden."
Rijnmond sprak drie omwonenden die anoniem hun verhaal doen over wat ze weten over de schietpartij. Het meest heftige verhaal is van de man die vrijwel alles vanuit zijn appartement heeft zien gebeuren: "Er was nog een man bij het slachtoffer. Die rende mijn richting op om aan het vuur te ontkomen. Toen dacht ik: ja, als de schutter hem ook onder vuur neemt, dan zit ik in de richtlijn. Dan vliegen de kogels straks door de ramen hier."
Later dook de man bij het slachtoffer neer: "Die begon te roepen, ging op zijn knieën naast hem zitten en omhelsde hem."

Met piepende banden

Van de schutter weet de getuige, die in een van de flats bij Coolhaven woont, niet veel: "Ik zag wel dat er een auto stond, maar een schutter heb ik niet gezien. De auto stond met zijn neus richting de uitgang van de parkeerplaats en reed met piepende banden weg."
De man is flink geschrokken van wat zich voor zijn deur heeft afgespeeld: "Ik heb er slecht van geslapen. Ik loop hier ook altijd langs als ik naar de supermarkt ga, dus voor hetzelfde geld had ik misschien een kogel kunnen vangen."

Geen zuivere koffie

Twee andere omwonenden vertellen wat hun ervaringen zijn met de plek waar de schietpartij was: "Wij vermoeden dat het geen zuivere koffie is", vertelt een vrouw met een hondje aan de hand.
Een man zegt dat het dagelijks hommeles is op de plek des onheils: "Het is al heel lang aan de gang. Niet maanden, maar jaren. Ze parkeren dure auto's. Jong en oud." De vrouw vult aan door te zeggen dat ze geregeld scootertjes ziet komen en gaan.
Op deze plek was de schietpartij bij metrostation Coolhaven
Op deze plek was de schietpartij bij metrostation Coolhaven © Ronald van Oudheusden

'Dit is drugsgerelateerd'

Nee, gewoon kletspraat tussen wat vrienden is het niet. Ja, soms wordt er een balletje getrapt, maar dat gebeurt maar heel af en toe: "Dit is drugs gerelateerd", vertelt de man. "Ze zitten in de auto dan te wachten op klanten. Ik weet niet om wat voor drugs het gaat, maar zo te zien verkopen ze geen snoepjes", zegt hij, verwijzend naar het drama dat zich zondagavond afspeelde.
De politie is op de hoogte van de problematiek, denken de omwonenden. "We zien geregeld politie rijden hoor, maar of het helpt? Nee dus", zegt de vrouw met het hondje. "De politie is vaak gebeld. Dan rijden ze even langs en gaan ze weer verder", is de conclusie van de man.
Volgens omwonenden komt de schietpartij dus niet helemaal onverwacht: "Het moest een keer gebeuren", verklaart de vrouw. "Er gaat altijd iets dreigends uit van die auto's die hier staan. Hoe ze naar je kijken als je langsloopt." Ook de man keek niet verbaasd op: "Voor mij is het geen verrassing."

Kogelgat in woning

Bij de schietpartij is ook een ruit vernield van een portiekflat op de vierde verdieping, dat aan de overkant van het metrostation is. De bewoners waren op dat moment thuis, maar zijn wel erg geschrokken. Niemand raakte gewond door de verdwaalde kogel.
De politie heeft nog geen verdachten aan kunnen houden voor de fatale schietpartij. Hoeveel personen betrokken waren bij het incident wordt uitgezocht. Wel is vastgesteld dat er na het incident een donkerkleurige auto is weggereden in de richting van de Claes de Vrieselaan. De recherche roept getuigen en mensen met camerabeelden van de omgeving op om dit te delen.