NATUUR

Boswachters op Goeree zijn vernielingen spuugzat: 'Het wordt steeds erger'

Boswachter Chantal van Burg
Boswachter Chantal van Burg © Floortje van Gameren
Vernielde informatieborden, bekladde bankjes en als klap op de vuurpijl gedumpt drugsafval. De boswachters van Natuurmonumenten op Goeree Overflakkee lopen de benen onder hun lijf vandaan: elke week wordt er wel iets in de bossen kapotgemaakt. Voor natuuronderhoud hebben de boswachters nauwelijks tijd meer.
"Het is gewoon triest," zucht boswachter Chantal van Burg. Ze kijkt naar een zwartgeblakerd informatiebord dat is opgeblazen. "Wie doet nou zoiets?" Van Burg blikt terug op de afgelopen maanden: "We komen in onze controlerondes geregeld vernielingen tegen. Laatst nog was de lens van een nieuwe verrekijker die we hebben geplaatst om naar vogels te kijken er gewoon afgeschroefd. We vinden overal afval zoals blikjes en plastic zakken maar ook drugsafval. Hierdoor komt er allerlei giftig spul in de natuur. Het aantal vernielingen en dumpingen neemt alleen maar toe."
Opgeblazen bord
Opgeblazen bord © Floortje van Gameren
Wie er achter de vernielingen zit weten Chantal en haar collega's niet. "Het lijkt erop dat het jongeren zijn, maar we weten het niet zeker." Na elke vernieling doen de boswachters aangifte, maar dat leidt er niet toe dat de vernielingen stoppen. "We hebben inmiddels een team surveillanten. Die lopen geregeld in de bossen en spreken mensen aan als ze verdachte dingen zien." Maar dat surveilleren valt niet mee; het natuurgebied is enorm.
Lens van de verrekijker is eraf geschroefd
Lens van de verrekijker is eraf geschroefd © Floortje van Gameren
"We hopen dat mensen stoppen met het kapotmaken van onze spullen. Er gaat zoveel geld verloren. Kapotte borden en bankjes zijn geen verzekeringswerk dus die komen weer allemaal voor onze rekening. Ook voor het opruimen van het drugsafval moeten wij opdraaien. Dat is zo zonde want dat geld kunnen we beter steken in natuurbehoud."
Vernield bordje
Vernield bordje © Floortje van Gameren
Wat de boswachters naast de surveillancerondes nog meer kunnen doen om de vernielingen tegen gaan, weten ze niet. "Op een aantal plekken staan camera's, maar je wilt niet politieagentje gaan spelen. Mensen moeten gewoon ongedwongen van de natuur kunnen genieten zonder dat er overal camera's staan."