nieuws

Vondst: Protestliedjes en liedjes voor een betere wereld

Het publieke debat in Amerika is er sinds de aanloop tot de presidentsverkiezingen van afgelopen november niet subtieler op geworden. Leugens, schofferingen, polarisatie en het ondermijnen van de rechtsstaat: het is allemaal aan de orde van de dag.
Zeker in artistieke kringen bestaat de behoefte daar iets tegenover te stellen.

Gelauwerd schrijver Dave Eggers - bekend van de boeken 'Wat is de wat' en 'Cirkels' - is begin oktober afgelopen jaar een bijzonder project begonnen: tot aan de verkiezingen, dertig dagen lang, elk dag, een anti-Trumplied lanceren. Dat project -
- is gelukt. Grote namen als Death Cab for Cutie, Aimee Man, Franz Ferdinand, Moby en R.E.M verleenden hun medewerking.
Het heeft een fijne lijst opgeleverd om te luisteren, maar het kon niet verhinderen dat Donald Trump de 45e president van de VS werd.
Daarna heeft Eggers zijn project alleen maar groter gemaakt:. Hij kwam met: 1000 songs in 1000 days. Elke dag van het presidentschap van Trump een lied toevoegen aan het arsenaal van protestliedjes. Er vormt zich nu - op een speciale site, en op sites als Spotify - een mengeling van nieuwe liedjes en ouder politiek getint repertoire.
De onrust uit Amerika is ook in Nederland voelbaar. En het vaderlandse politieke klimaat was er toch al niet zachter op geworden.
Dat alles heeft muziek-journalist Leo Blokhuis geïnspireerd om het initiatief van Dave Eggers een Nederlandse variant te geven. Op 13 februari opende hij het platform What The World Needs Now waarop tot aan de Nederlandse Tweede Kamer-verkiezingen dagelijks een nieuw lied moet komen.
Volgens de verklaring op de eigen site gaat het om 'Een platform voor muzikanten die met hun muziek een bijdrage willen leveren aan een respectvolle samenleving waarin ruimte is voor nuance en die zich verzetten tegen een cultuur van angst en uitsluiting.'
Blokhuis stuurde mailtjes naar muzikanten uit zijn kennissenkring of ze een bijdrage wilden leveren. Dat deden, en doen, ze massaal.
Blokhuis: 'Er komen behalve veel kwade liedjes ook softe nummers binnen waarin mensen worden opgeroepen beter naar elkaar te luisteren.'
Roland Vonk laat drie nummers horen van het Amerikaanse project '30 songs in 30 days', plus de opname die Iris Hond heeft gemaakt voor What The World Needs Now.
ris, een klassieke concertpianiste, zingt bij wijze van uitzondering. Het nummer dat ze heeft opgenomen is precies het nummer waaraan het Nederlandse platform zijn naam heeft ontleend, 'What the world needs now', van Burt Bacharach en Hal David.
1. Trump is on your side – Moby
2. Wesley Stace – Mr. Tangerine man
3. Joe Purdy – Maybe we’ll all get along someday
4. What the world needs now – Iris Hond
.