FIETS

Repareer je fiets gratis zelf bij speciale Bike Repair Stations in de stad

Je zadel toch ietsjes hoger zetten of je band even oppompen: het kan bij de zogeheten Bike Repair Stations in Rotterdam. Ze staan sinds vorige week op drie verschillende plekken in Rotterdam. Hoe werkt het precies? Verslaggever Jacco van Giessen nam een kijkje bij het punt vlakbij de Keilewerf, aan de Vierhavenstraat.
Het heeft wat weg van een kleine benzinepomp op het eerste oog, maar dat is het toch echt niet. Met twee beugels kun je er zelfs je fietsframe aan ophangen. Kelly Leeuwis van creatief bureau Kongsi is de initiatiefnemer van de stations. "We zijn altijd al bezig om een groene en duurzame stad te maken", vertelt ze. "Nu willen we van Rotterdam ook een betere fietsstad maken." In het buitenland zag Leeuwis succesvolle voorbeelden van deze fietsreparatieplekken. Een goed idee om dat ook eens naar hier te halen.
Het is wel bedoeld als een pilot, benadrukt ze. "Zo kunnen we zien wie het gebruiken en op wat voor manier. Ook kunnen we bedenken hoe we het langdurig kunnen onderhouden." Voor nu zijn er drie plekken in Rotterdam te vinden. Naast de Vierhavenstraat in West kunnen fietsers ook terecht bij de Noorderhavenkade en op de Maasboulevard. Er wordt goed gebruik van gemaakt tot nu toe, zegt Leeuwis.
| Foto:
| Foto:
Maar wat kun je er nou precies doen? Er is een fietspomp en wat gereedschap voor kleinere reparaties, zoals een hoogwaardige hex-sleutelset, een verstelbare moersleutel, bandenlichters en een schroevendraaier. Gejat worden ze niet zo snel, want ze zitten vast aan een stevig staaldraad.
Niet iedereen kan natuurlijk zelf een fiets repareren. Daarom staan de reparatiestations bij fietswerkplaatsen zoals Give a Bike en Pluspunt, zodat je even naar binnen kunt lopen mocht je hulp nodig hebben. "Buiten openingstijden kunnen de fietsers de QR-code scannen. Dan komen ze op onze website waar ze handige filmpjes kunnen vinden."
Je kunt niet je band plakken bij de station, daarvoor zijn er geen spullen. "Mensen moeten dat zelf meenemen, maar kunnen altijd om hulp vragen bij de werkplaatsen", zegt Leeuwis. Als het aan haar ligt komen er, als de pilot slaagt, honderden van dit soort punten bij. Het liefst om de vijf minuten lopen één.
Initiatiefneemster Kelly Leeuwis bij een van de Bike Repair Stations
Initiatiefneemster Kelly Leeuwis bij een van de Bike Repair Stations © Jacco van Giesen