nieuws

'Campagnebezoek Turkse minister bizar en ongewenst'

Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam
Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam
In de Rotterdamse en Nederlandse politiek klinkt kritiek op de geplande aanwezigheid van een Turkse minister bij een campagnebijeenkomst in de regio Rotterdam. Leefbaar Rotterdam liet vrijdagavond weten de komst van Mevlüt Cavusoglu 'ongewenst' te vinden.

"We vinden de lange arm van Turkije al langer ongewenst", zei raadslid Tanya Hoogwerf. "Die heeft in onze ogen een negatieve invloed op de integratie van Turkse Rotterdammers."
Hoogwerf noemt het 'bizar dat een bewindspersoon uit Turkije hier campagne gaat voeren voor een verslechtering van de mensenrechten in Turkije'. Ze heeft er vertrouwen in dat burgemeester Ahmed Aboutaleb 'hier met een kritische houding naar zal kijken'.
Regering
Ook de Nederlandse regering is niet blij met de geplande bijeenkomst, waarop minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zal pleiten voor een ja-stem bij een referendum in Turkije dat president Erdogan meer macht moet geven.
"Wij achten dit niet gewenst en zullen dit overbrengen aan de Turkse regering", liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Turkse autoriteiten reageerden eerder geërgerd toen andere EU-landen met vergelijkbare kritiek kwamen.
Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten het standpunt van de regering te delen. Het gemeentebestuur houdt de komende dagen nauw contact met het kabinet. De kritische opstelling van de regering kan ook rekenen op veel steun in de Tweede Kamer.
SP'er Sadet Karabulut sprak over 'de enige juiste reactie'. Ook PVV, D66, VoorNederland en de ChristenUnie (CU) zijn tegen de bijeenkomst. "Laat de Turkse regering campagne voeren in eigen land", aldus CU'er Joël Voordewind.