FEYENOORD

Makers van antisemitische muurtekening Steven Berghuis moeten voor straf naar Holocaustmonument in Amsterdam

Holocaustmonument in Amsterdam
Holocaustmonument in Amsterdam © Rijnmond
De rechter in Rotterdam stuurt twee Feyenoordsupporters naar het Nationaal Holocaustmonument in Amsterdam, na het maken van een antisemitische tekening. Beiden hadden in Rotterdam-Crooswijk een schildering van voetballer Steven Berghuis gemaakt in een concentratiekamppak.
Dat was in juli van het vorig jaar, nadat Berghuis de overstap van Feyenoord naar Ajax bekendmaakte. Bij de tekening stond de tekst ‘joden lopen altijd weg.’ Justitie had een taakstraf van 60 uur opgelegd voor groepsbelediging.
De Rotterdamse rechter noemt dat op zich een juiste straf, maar zegt na lang denken met een alternatief te komen: de taakstraf van 60 uur wordt geheel voorwaardelijk. Daarnaast moet het tweetal met een medewerker van het CIDI of de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam naar Amsterdam. Ze moeten daar het monument bezoeken waar alle namen staan van de Nederlandse slachtoffer van de holocaust. "U moet daar een verslag van maken met foto’s."

'Ongevoelig'

De rechter noemde beide verdachten 'ongevoelig' omdat zij in appverkeer lacherig deden over de commotie die destijds ontstond. Zoals: "Je krijgt de complimenten voor je Bergjood-piece. Ze vonden hem prachtig op het vak. Vooral de pyjama vonden ze mooi". Gedoeld wordt op het concentratiekamppak dat Berghuis op de tekening draagt. Ook zeggen zij tegen elkaar: "Als ze ons aangeven, krijgen we een gratis trippie naar Auschwitz"van het CIDI. Lekker de tyfus kunnen ze allemaal krijgen."

Volgens de rechter blijkt daaruit dat zij op zijn minst betrokken waren bij het antisemitische schilderij. "Nergens blijkt dat u zich distantieert, of dat u zegt: dat heb ik niet gemaakt. U begrijpt niet wat dit betekent voor overlevenden van de holocaust en de nabestaanden. Dit dreunt nog generaties lang door."

De verdachten weten nog niet of zij de straf aanvaarden of dat zij in hoger beroep gaan. Zij hebben gezegd dat weliswaar hebben getekend maar dat anderen de antisemitische elementen hebben aangebracht en dat zij alleen een spotprent wilden maken. De rechter geeft ook aan dat er geen rechtstreeks bewijs is dat zij het hebben gedaan.

Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam

De Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam zegt mee te willen werken aan de uitvoering van de straf, als zij door de verdachten wordt benaderd. Voorzitter Leopold Hertzberger: "Wij hebben mensen die dat verhaal kunnen vertellen. We hopen te kunnen bijdragen aan een grotere bewustwording van wat antisemitisme aanricht."
Hertzberger zegt blij te zijn met het oordeel van de rechter. "Wij vinden het een creatieve, wijze en reële straf. Het is beter dan zestig uur schoffelen. Het zou aangemoedigd moeten worden om dit soort educatieve straffen vaker op te leggen." Samen met het CIDI stapte de Joodse Gemeente naar de politie vanwege de muurtekening van Berghuis. "Je hoort wel eens anders, maar het heeft dus wel degelijk nut om aangifte te doen."

Artiesten

Tijdens de rechtszaak is door de verdachten een beroep gedaan op de vrijheid van meningsuiting. De rechter gaat daar een eind in mee. "U bent geen kwaaie lui. Ik zie u ook als artiesten, als Feyenoordsupporters. Belediging mag in een democratie, zeker over voetbalzaken in een stad als Rotterdam. Maar belediging van de holocaust is nu eenmaal altijd strafbaar."
Politierechter Jacco Boek zei geworsteld te hebben met de straf. "Tegenwoordig wordt vaak gezegd: een straf is mensen uitsluiten en volgen door de reclassering. Veiligheid, veiligheid! Maar oorspronkelijk was het strafrecht bedoeld om mensen die iets verkeerds hadden gedaan weer ín te sluiten. Dat is ook wat ik nu doe: door begrip op te doen over de mensen over wie deze tekening gaat, verwerft u weer een plek in de samenleving."
De rechter voegde er nog onderkoeld aan toe. "Ik stuur u naar Amsterdam, dat is al een straf op zich."
De antisemitische muurschildering van Steven Berghuis
De antisemitische muurschildering van Steven Berghuis © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl