nieuws

Turkse minister: Nederland kan ons niet tegenhouden

President Erdogan (L) en minister Cavusoglu
President Erdogan (L) en minister Cavusoglu © ANP
Turkije is niet van plan zich door Nederland te laten tegenhouden als het gaat om campagne voeren in Rotterdam. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu reageerde daarmee op de ophef die vrijdag is ontstaan.
De minister is van plan
te komen om campagne te voeren voor een referendum in Turkije. Omdat ook Turkse burgers in Nederland mogen stemmen, wil hij een campagnebijeenkomst houden in partycentrum de Heerlijkheid.
In de volksraadspleging op 16 april wordt gestemd over het uitbreiden van de macht van president Recep Tayyip Erdogan. Cavusoglu wil zijn publiek in Rotterdam oproepen 'ja' te stemmen.

Weerstand

Burgemeester Aboutaleb en verschillende partijen uit de Rotterdamse politiek scharen zich achter het kabinet. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de geplande bijeenkomst 'ongewenst' is.
Premier Mark Rutte vindt dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen.
'We gaan waar we willen'
Maar Turkije vindt niet dat Nederland zich kan bemoeien met de campagne. "Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers", zei Cavusoglu volgens het staatspersbureau Anadolu zaterdag op een bijeenkomst in de zuidelijke provincie Antalya.
"Ze zeggen 'U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar'. Hoezo kunnen wij dat niet?" zei Cavusoglu. "Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen ons iets over te willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?".
Duitsland
Turkse politici willen niet alleen in Nederland stemmen winnen voor het 'ja-kamp'. Ook in Duitsland stonden twee bijeenkomsten gepland. Maar net als hier zit Duitsland er ook niet op te wachten.