nieuws

WK Shorttrack: 'Dit moet de standaard worden'

Over een week is Ahoy in Rotterdam het strijdtoneel van de beste shorttrackers ter wereld. Toernooi-directeur Cees Juffermans kan niet wachten totdat het toernooi begint: "Mijn handen jeuken al maanden."
De voorbereidingen zijn in volle gang. Juffermans: "Dit WK moet de nieuwe standaard worden in Nederland en de rest van de wereld. Het is ook een evenement waarbij de internationale schaatsfederatie (ISU) heeft gezegd dat het zelf ook benieuwd is hoe wij dit gaan neerzetten. ISU hoopt dat dit toernooi een boost en een voorbeeld kan zijn voor landen die hierna het WK gaan organiseren," Vorig jaar werd in Dordrecht al een wereldbekerwedstrijd shorttrack georganiseerd, maar de organisatie wil nu meer. "We gaan proberen het schilderij 'shorttrack' op een zo goed mogelijke manier in te lijsten", aldus Juffermans.
Nederland heeft een aantal grote kanshebbers op eremetaal: Sjinkie Knegt bij de mannen en Suzanne Schulting bij de vrouwen. Ook bij de relay, het koningsnummer, maakt Nederland een goede kans. Het is zeker mogelijk dat langebaanschaatser Jorien ter Mors aan dit onderdeel gaat meedoen. Juffermans: "Ze zit bij de vijf geselecteerde rijders, maar er mogen slechts vier rijders starten. Het is aan de bondscoach wie hij inzet."
Het wordt nog een hele klus voor Ter Mors om geselecteerd te worden voor de relay. "Dat zegt wat over het niveau van de Nederlandse dames. Zij hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld. Een paar jaar geleden was Ter Mors nog de dame die het voor Nederland moest doen", aldus Juffermans.