KLIMAAT

Heet, heter, heetst: met deze Koele Kaart weet je waar in Rotterdam je het hoofd koel kunt houden

Het wordt begin volgende week erg warm
Het wordt begin volgende week erg warm © Rijnmond
Het was dinsdag al behoorlijk warm, maar begin volgende week loopt de temperatuur nog een stuk verder op. Met hoge temperaturen is het belangrijk om je goed te beschermen tegen zon en hitte. Daarom komt de gemeente Rotterdam met De Koele Kaart, een kaart waarop mensen met deze warme dagen altijd een koele plek kunnen vinden in de buurt.
De Koele Kaart is gemaakt door Rotterdams Weerwoord, dat probeert bewoners in de stad voor te bereiden op extremere weersomstandigheden.
Volgens Johan Verlinde van Rotterdams Weerwoord is de Koele Kaart meer dan welkom. "In een stad met veel stenen en asfalt warmt het enorm op. Overdag is het al heet, maar vooral 's nachts blijft de warmte ook echt hangen in de stad. Die warme nachten zijn schadelijk voor de gezondheid."
Dat de warmte blijft hangen, was ook vannacht goed te merken. De temperatuur kwam in de hele regio niet onder de 20 graden. Daarmee kunnen we officieel spreken van een tropennacht. En begin volgende week wordt het dus - zeker overdag - nog een stuk warmer.

5 tot 7 graden verschil

Maar, zegt Verlinde: de ene plek is de andere niet. "Als je buiten Rotterdam langs de Rotte loopt, is het in het groen een stuk koeler. Dat kan gewoon 5 tot 7 graden schelen met de temperatuur in het centrum van de stad."
Inmiddels staan er al honderden plekken op de kaart, vertelt Verlinde. Mensen kunnen zelf een plek doorgeven via de website. En niet onbelangrijk: ook alle Rotterdamse gratis watertappunten staan op de kaart.
"Het is vooral om even de koelte op te kunnen zoeken", legt Verlinde uit. "De grote bekende parken zoals het Kralingse Bos en het Zuiderpark staan erop, maar ook de kleinere parkjes."

Symptoombestrijding

De Koele Kaart is symptoombestrijding, zegt ook Verlinde, maar er worden wel steeds meer stappen ondernomen om de stad ook daadwerkelijk koeler te krijgen.
"Je ziet dat er in de stad steeds meer kleine parkjes worden aangelegd, of dat bijvoorbeeld parkeerplekken worden vergroend. In de toekomst, met grote projecten als het Hofplein en de Hofbogen, worden er echt stevige parken aangelegd die de omgeving gaan verkoelen. Al het steen in zo'n stad is het grote probleem."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl