RECHTBANK DORDRECHT

12 jaar cel voor Dordtse fotograaf die agenten neerschoot met dienstwapen

De schietpartij vond plaats bij de kruising van de De La Reystraat en de Toulonselaan in Dordrecht
De schietpartij vond plaats bij de kruising van de De La Reystraat en de Toulonselaan in Dordrecht © Rijnmond
Dordtenaar Niels W. (39) moet twaalf jaar de cel in voor het neerschieten van twee agenten en een omstander. Die laatste raakte blijvend verlamd bij het incident in de Dordtse Transvaalbuurt. De rechtbank in Dordrecht veroordeelt de persfotograaf niet tot tbs met dwangverpleging, zoals justitie eerder eiste.
"Omdat het hier agenten betreft, zal de straf zwaarder uitvallen dan bij geweld tegen 'gewone burgers', zei de rechter in zijn vonnis. Op 25 augustus van afgelopen jaar pakte Niels W. het dienstwapen af van een agent en schoot daar zo'n vijftien keer mee. Hij raakte daarbij onder andere een agent in de kaak en een Poolse omstander in de rug. De agenten kwamen er door hun kogelwerende vesten relatief goed vanaf. De Poolse omstander had dat geluk niet. De kogel die hem raakte in zijn rug, veroorzaakte een dwarslaesie. Hij zit de rest van zijn leven in een rolstoel.
Niels W. was op de dramatische avond in Dordrecht zwaar onder invloed van alcohol, cocaïne en speed. Hij zei al eerder zich vrijwel niets meer van het schieten te herinneren. Ook een grondige reconstructie die hij mocht zien veranderde daar niets aan. Mogelijk was een verbroken relatie de aanleiding voor het middelengebruik dat al op zondag startte. Op woensdagavond barstte uiteindelijk de bom. Niels W. had in zijn omgeving die dag al meermaals om hulp gevraagd.
Twee weken geleden eiste justitie twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daar gaat de rechtbank dus niet in mee. De rechtbank gaat mee met deskundige die deze 'zware' vorm van tbs niet nodig vond. Bij het mildere 'tbs met voorwaarden' hoort een maximumstraf van vijf jaar. Dat vond de Dordtse rechtbank te weinig. "De rechtbank neemt het u zeer kwalijk dat u door drank- en drugsgebruik anderen zo in gevaar brengt. Door ongecontroleerd met een vuurwapen te schieten was het veroorzaken van doden niet ondenkbaar."
Zowel Openbaar Ministerie als Niels W. hebben twee weken de tijd om tegen de straf in beroep te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl