GEZONDHEID

Dordt een van weinige grote steden waar reanimatie binnen 6 minuten mogelijk is

De 148-ste AED in Dordrecht maakt de stad officieel hartveilig
De 148-ste AED in Dordrecht maakt de stad officieel hartveilig © RTV Dordrecht
Dordt is officieel hartveilig! Er hangen nu 148 zogeheten AED's op het Eiland van Dordrecht. Dat betekent dat overal binnen zes minuten loopafstand zo'n apparaat hangt, waarmee een hart weer op gang kan worden geholpen. Niet alleen in de binnenstad, maar overal op het eiland. Dordt is één van weinige grote steden in ons land waar dit gelukt is.
Dat er AED's hangen op maximaal zes minuten loopafstand is cruciaal, zegt Robert Vreugdenhil van de Stichting Reanimatie Drechtsteden tegen RTV Dordrecht. "Op de ambulance wachten duurt namelijk meestal iets langer." Hij is trots op deze mijlpaal, waar hij ruim zestien jaar aan gewerkt heeft.
"Het heeft lang geduurd en het was soms trekken aan een dood paard, maar ik ben blij dat er nu zoveel aandacht voor is." Ook wethouder Rik van der Linden is trots: "Dat moet toch een goed gevoel geven voor ons allemaal, want je weet nooit wanneer je zelf hartproblemen krijgt."
Meer burgerhulpverleners nodig
Genoeg AED's betekent niet dat het project nu afgerond is. Er kunnen altijd meer AED's bij en er zijn op dit moment 'maar' ongeveer 1500 burgerhulpverleners. Dat moeten er wel meer worden om de dichtheid, en dus de kans op overleven, te vergroten.
"Hoe meer AED's, hoe minder ver je hoeft te lopen. Meer burgerhulpverleners betekent ook dat er voldoende mensen reageren en ik weet zeker dat er genoeg mensen in deze stad zijn die kunnen reanimeren", vertelt Vreugdenhil.
De rode stippen op de kaart zijn plekken die (nog) niet hartveilig zijn. Op het Eiland van Dordrecht géén stippen meer...
De rode stippen op de kaart zijn plekken die (nog) niet hartveilig zijn. Op het Eiland van Dordrecht géén stippen meer... © RTV Dordrecht
Burgerhulpverleners kunnen zich aanmelden bij het oproepsysteem HartslagNu. Zij komen in actie als er bijvoorbeeld een hartstilstand is bij hen in de buurt. Vaak zijn zij eerder dan een ambulance en dat vergroot de kans op overleven. Hoe eerder er gehandeld wordt, hoe beter. Volgens Vreugdenhil is werken met een AED niet moeilijk, maar moet je je wel voorbereiden op heftige situaties.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl