HENDRIK-IDO-AMBACHT

In dit te slopen huizenblok moeten 150 mussen worden gevangen, hoe doe je dat eigenlijk?

De mus wordt door de onderzoeker uit het net gehaald
De mus wordt door de onderzoeker uit het net gehaald © Rijnmond
Onderzoekers van Ecoresult zijn druk in de weer om het gedrag van de huismus in Hendrik-Ido-Ambacht in kaart te brengen. In de Margrietstraat worden woningen gesloopt, maar daar zitten ook meer dan honderd mussen.
Om de huismussen te volgen, worden de vogels gevangen en geringd. Cornelis Fokker van onderzoeksbureau Ecoresult heeft hiervoor meerdere netten opgehangen in de tuinen van de woningen.
Als de onderzoeker een kijkje neemt, ziet hij vier gevleugelde dieren in het net zitten. "Dit is een oude mus", zegt Cornelis terwijl hij de vogel losmaakt bij de pootjes. "Ze klemmen zich altijd aan het net, maar vaak kun je ze er dan redelijk eenvoudig uithalen." Hoewel de onderzoekers zich richten op mussen, is er ook af en toe een 'bijvangst'. Dan wordt er een groenling of een kauw gevangen en snel weer losgelaten.
In dit te slopen huizenblok moeten 150 mussen worden gevangen, hoe doe je dat eigenlijk?
Na het vangen van mussen krijgen de vogels om hun pootje een ringetje. Zo zijn al meer dan honderd mussen geringd, geregistreerd en weer losgelaten. De bedoeling is dat er 150 mussen en ringetje krijgen. Het is daarna de vraag of de mussen weer terugkeren naar de Margrietstraat als het huizenblok is gesloopt.

'Prima omgeving'

Het 'verhuisgedrag' van de mussen wordt daarom goed in de gaten gehouden. De dieren zijn dan ook goed herkenbaar aan hun gekleurde pootjes. "Als we er een zien, weten we waar die vandaan komt en kunnen we ze het hele seizoen door traceren", vertelt Leon Boon van Ecoresult.
De grote vraag is of de mussen terugkeren zodra er nieuwbouw staat. "De omgeving hier is heel erg goed voor mussen", zegt Leon. "Er hangen erg veel kasten - ook als tijdelijk alternatief, daardoor hoeven ze niet ver te gaan."
Hoewel de omgeving ook voor mussen aantrekkelijk is denken de onderzoekers dat die kans beperkt is. "Maar we weten niet wat deze dieren gaan doen, we vinden dus best wel spannend wat er gaat gebeuren."
Inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht kunnen de onderzoekers een handje helpen door geringde mussen te melden op de website van Vogeltrekstation.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl