TERRORISME

OM eist 6 jaar cel tegen Samir A. die geld naar Syrië stuurde: 'Door hem zijn vrouwen teruggekeerd bij IS'

Bombardementen in Aleppo, Syrië
Bombardementen in Aleppo, Syrië © Archieffoto
Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen Samir A. voor het financieren van terrorisme. De 36-jarige Rotterdammer stuurde geld naar Nederlandse IS-vrouwen in Syrische kampen. Volgens Samir was het humanitaire hulp, volgens het OM bedoeld om IS te steunen.
Becijferd is dat ruim een ton via het ondergrondse Hawala-bankieren in Syrië terecht is gekomen. Het geld komt volgens Samir A. voornamelijk van familieleden van de Nederlandse IS-vrouwen. Een deel van hen is inmiddels teruggekeerd in Nederland en wordt hier berecht. "Maar een deel is vogelvrij", zegt het OM. "We denken dat zij in Idlib zijn, waar IS nog actief is.".
De kwade bedoelingen van de Rotterdamse verdachte blijken volgens justitie uit meerdere aspecten. Samir was bevriend met Nederlandse IS-strijders als Thijs B. en Jermaine W. Die tweede kende hij nog van de Hofstadgroep. Beide mannen zijn waarschijnlijk gesneuveld in Syrië.
Een Belgische IS-strijder heeft tegenover de FBI verklaard dat Samir A. bij hem had geïnformeerd naar wapens. Die zouden bedoeld zijn voor een aanslag in Europa. Het OM verdenkt hem overigens niet van terroristische plannen. Zijn advocate noemt de verklaring van de Belg 'volstrekt ongeloofwaardig en oncontroleerbaar.'
In de computer van Samir A. vond de recherche een Excelbestand met de namen van 33 IS-vrouwen. "Het merendeel stond op de sanctielijst, die werden dus gezocht voor deelname aan IS. Als meneer vrouwen wilde helpen, waarom staan er dan geen Jezidi-vrouwen op de lijst?"

Wapen in een damestasje

Het OM belichtte de levensverhalen van meerdere vrouwen expliciet, om duidelijk te maken naar wie het geld toeging. Zoals Angela. "Ze plaatste IS-materiaal op haar Facebook. Ze trouwde met een IS-strijder. Ze bood handgranaten aan te koop en verbleef in het laatste bolwerk van IS in Baghouz. Aan haar moeder schreef zij: 'Ik vecht hier voor de vrijheid van mijn geloof en ben niet van plan dat te stoppen. Ik voel mij zo goed dat ik hier nog ben, waar anderen weggaan en zich overgeven aan de vijand'."
Angela heeft ook gezegd: 'Een echte man draagt de koran en een wapen, niet Gucci en goud. Altijd al willen weten wat een vrouw in een handtas heeft? Een 9mm dus.'
Ojone heeft meerdere kinderen van een IS-strijder. "Ze is in totaal met vier strijders getrouwd geweest. Een van hen was een hooggeplaatste IS'er, verdacht van diverse aanslagen. Hij zou Jezidi-vrouwen hebben verkracht en verkocht. Daar zou Ojone van hebben geweten."
Voor het OM is dat alles bewijs dat Samir A. nog altijd radicale ideeën heeft. Hij is onder meer in 2008 tot negen jaar cel veroordeeld voor het beramen van een aanslag. "Het is opvallend dat hij direct na het aflopen van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling weer begonnen is me het plegen van strafbare feiten. De reclassering acht de kans ook hoog dat hij in herhaling gaat vervallen."

Advocate Tamara Buruma stelt dat haar cliënt erop tegen was dat Nederlandse vrouwen naar Syrië vetrokken. "Het zou sowieso een oorlogsgebied worden." Hij zou juist vrouwen hebben gesteund die zich verraden voelden door IS en die terug wilden. "Het geld dat hij stuurde was puur om te overleven. In de Syrische kampen waren kinderen ondervoed, sommigen stierven. Tenten werden in brand gestoken. Hij voelde het als een plicht om te helpen."
Volgens Buruma wilden de vrouwen weg omdat zij anders in handen van IS of de troepen van Assad konden komen. "Uit niets blijkt dat direct IS-activiteiten zijn gesteund met zijn geld."
De advocate kwam met een hele reeks citaten van familieleden van Nederlandse IS-vrouwen waaruit blijkt dat zij Samir A. juist dankbaar waren. 'Heel goed dat hij dit doet, hij zou een lintje moeten krijgen.' 'Ik ben blij dat ten minste iemand zich heeft ingezet voor mijn zusje.' 'Hij heeft zich om mensen bekommerd vanuit zijn geloof.'
De conclusie van Buruma is dat Samir niets strafbaars heeft gedaan. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank in Rotterdam uitspraak doet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl