DIEFSTAL

VIDEO: Rotterdamse Demi confronteert fietsendief die haar buurman blijkt te zijn

| Foto:
| Foto:
Het zal je maar gebeuren: je fiets wordt gestolen, je zoekt wat rond op Marktplaats en vervolgens kom je erachter dat 'ie is gestolen door je buurman.' Het overkwam de Rotterdamse Demi, die besloot om zelf haar tweewieler terug te gaan halen bij de fietsendief. En dat allemaal in een tijdsbestek van drie uur.
Toen ze gisteravond om 19:00 uur even boodschappen wilde gaan doen, kon Demi - ook na een goede zoektocht - haar fiets niet vinden. En dat terwijl haar tweewieler met koeienprint toch behoorlijk opvallend is. "Ik baalde als een stekker natuurlijk", vertelt ze over het moment dat ze doorhad dat haar fiets was gestolen. "En ik dacht: die ga ik niet meer vinden. Maar toen ben ik toch maar eens op Marktplaats gaan kijken."
En warempel: na het intypen van de zoekterm 'koeienfiets' was het direct raak. "Hij had alleen mijn voorzitje eraf gehaald. Maar of dat mijn fiets minder herkenbaar maakt, geen idee. Toen dacht ik gelijk: wat nu?"

Een plan

Die vraag stelde ze vervolgens aan de politie. "Zij gaven aan dat ik eerst aangifte moest doen en daarna een afspraak met die man moest inplannen. Daarna moest ik de politie bellen en wanneer zij tijd hadden, gingen ze mee. Maar ja, als ze niet mee kunnen: wat dan? Dan moest ik het verzetten, kreeg ik te horen. Maar ik dacht ook: als ik het nu ga verzetten, dan ben ik m'n fiets gewoon kwijt."
Ze smeedde een plan met een paar mensen uit de groepsapp van haar flat. "Meerdere mensen gaven aan dat ze wel met me mee wilden om de fiets terug te halen."

Gebeld door de dief

Maar nog voordat ze de stoute schoenen aantrokken, stuitte Demi op een volgende bijzonderheid: het telefoonnummer bij de advertentie op Marktplaats was exact hetzelfde als het nummer dat haar afgelopen zaterdag had gebeld. "Toen dacht ik: word ik gestalkt?" Dat bleek niet het geval. Sterker nog, inmiddels is duidelijk dat de man als postbezorger naar binnen probeert te glippen om een fiets mee te nemen.
"Ons gebouw is in verbouwing. We kunnen momenteel alleen naar binnen via de garage, maar daar is geen bel. Daarom heeft iedereen z'n nummer op z'n postvakje gezet, voor het geval er een postbezorger is die niet binnen kan komen. Dat doen we dus ook nooit meer, ik heb meteen m'n nummer weggehaald. Zo is hij dus aan mijn nummer gekomen. Maar het is wel heel bijzonder dat hij alleen mij heeft gebeld."

Nog geen 300 meter lopen

Omdat Demi dat op dat moment nog niet wist en ze geen argwaan wilde wekken, deed één van haar buren een bod op de fiets. "Toen de man zijn adres gaf, kwamen we erachter dat hij één flat naast ons woont", vervolgt Demi. Het adres van de fietsendief is hemelsbreed nog geen 300 meter lopen.
Ze maakten een afspraak en lichtten de politie in. Toen bleek dat zij op dat moment geen tijd hadden vanwege urgentere zaken, ging de fietsenbrigade zelf op pad. "Met één iemand zou ik de fiets ophalen, terwijl de andere vier op de uitkijk zouden staan. Op dat moment belde ik met één van hun zodat ze konden horen of alles goed ging."
Eenmaal bij de flat in Prins Alexander aangekomen, zag ze haar fiets direct staan. "Dus wist ik: we zitten goed", lacht ze. "De man vertelde dat de fiets van zijn zusje was geweest. Zij hoefde 'm niet meer. De man die met mij mee was had naar de groep geappt: nu moeten jullie komen. Toen kwam de confrontatie waarin ik zei dat het mijn fiets was. Blijkbaar is het gefilmd, dat wist ik toen niet. Toen heb ik m'n fiets mee mogen nemen. Ik heb ook meteen om m'n voorzitje gevraagd, die heeft hij boven opgehaald."

Geplakte band

En zo had Demi binnen drie uur haar gestolen fiets terug. De fietsendief heeft zelfs haar band geplakt, die voor de diefstal nog lek was. "Dus ik heb er wel iets aan over gehouden", lacht Demi.
Vijf minuten later kwam de politie aanrijden. De agenten vertelden Demi dat de verslaafde verdachte er niet zelf woont, maar dat het zijn moeders adres is. Daar sluit hij wel vaker zulke deals, zodat zijn eigen adres onbekend blijft. Demi heeft aangifte gedaan en hoopt dat de man vervolgd wordt.

Snoepwinkel

Hij blijkt geen onbekende te zijn in de buurt, vertelt Demi. "Ik heb hem nooit gezien, maar ik weet wel dat hij in de buurt mensen op straat heeft aangesproken om een fiets van hem over te kopen. Heel veel anderen waren wel bekend met hem."
De fiets van Demi was niet het enige wat de man op zijn Marktplaats had staan. Ook bood hij veel accu's aan, kinderspeelgoed én drie andere fietsen. Demi denkt dat de man vaker fietsen heeft gestolen bij de flat. "Elke twee weken wordt er wel een fiets gestolen. We kunnen het natuurlijk nooit helemaal aan hem linken, maar het feit dat hij belt om hier naar binnen te komen en dat al een paar keer heeft geprobeerd, doet wel denken dat wij echt een snoepwinkel voor hem zijn."
Met een speurneus als Demi in het gebouw zal dat waarschijnlijk niet snel nog een keer gebeuren. "Iedereen maakte al grapjes over Kees van der Spek. Ze vroegen: moet je geen stage gaan lopen bij hem?", lacht Demi.