CHRISNATUURLIJK

Oude en nieuwe natuur in Chris Natuurlijk van 16 juli

Boommarter
Boommarter © Pixabay
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur mee naar de oude Hollandse natuur van de Vlietlanden en de nieuwe dieren van de Biesbosch, zoals de visarend, de boommarter en hopelijk straks de otter en de goudjakhals.
Visarenden en boommarters zijn nieuwkomers in de Biesbosch, onlangs is er een ringslang gespot, maar boswachter Harm Blom heeft nog wel meer soorten op zijn verlanglijstje, zoals de goudjakhals, het kleinere neefje van de wolf. In Chris Natuurlijk laat de boswachter zien waarom de Biesbosch zo geschikt is voor deze soorten.
Boswachter Harm Blom speurt naar nieuwe soorten
Boswachter Harm Blom speurt naar nieuwe soorten © Rijnmond

De moeraswachter van de Vlietlanden

Van de nieuwe natuur in de Biesbosch naar de oude Vlietlanden bij Vlaardingen en Maasland. Dit laagveengebied heeft nog ouderwetse Hollandse natuur. Veertig jaar heeft Guus van Oostwaard voor Natuurmonumenten in de Vlietlanden gewerkt. Als boswachter, maar moeraswachter zou een beter woord zijn, want bossen zijn in de Vlietlanden in geen velden of wegen te bekennen.
Guus van Oostwaard wijst naar spoor van  de noordse woelmuis
Guus van Oostwaard wijst naar spoor van de noordse woelmuis © Rijnmond

Echte valeriaan en noordse woelmuis

De boswachter van de Vlietlanden is net met pensioen, maar als vrijwilliger neemt hij Chris Natuurlijk graag mee het gebied in om sporen te laten zien van de zeldzame noordse woelmuis en om te vertellen over de vogels en de bloemen die al honderden jaren voorkomen in het gebied. Zoals de koekoeksbloem en de rustgevende echte valeriaan.
De rustgevende echte valeriaan
De rustgevende echte valeriaan © Rijnmond

De lust van het ontlasten.

We praten er niet graag over en toch doen we het allemaal. In De kleine verlossing of de lust van ontlasten probeert Midas Dekkers het laatste taboe weg te nemen, spijsverteren en poepen. In zijn boek waar nu een heruitgave van is uitgebracht, benadert de bioloog zijn onderwerp vanuit de geschiedenis, de kunst, het milieu en de biologie. Zo legt hij uit waarom een olifant zulke "grote poepen” produceert die best lekker ruiken.
Poep
Poep © Pixabay
Zaterdag 16 juli van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.