nieuws

Familie Bart van U. bekritiseert IGZ-rapport

Bart van U., de moordenaar van Els Borst en zus Loïs
Bart van U., de moordenaar van Els Borst en zus Loïs
De familie van Bart van U., de moordenaar van Els Borst en zijn zus Loïs, heeft een "wrange nasmaak" overgehouden aan het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over zijn zorgverlening.
De familie is kritisch over de diepgang van het rapport en betreurt dat de IGZ geen gehoor heeft gegeven aan hun verzoek om het onderzoek breder te trekken. De familie vindt het naar dat het onderzoeksrapport pas ruim twee jaar na de dood van Loïs is verschenen.
"Na lezing van het rapport is er geen vertrouwen bij de familie in de wijze waarop de IGZ vervolgstappen wil zetten", schrijft de familie woensdagochtend in een reactie.

Rapport

In het rapport staat dat zorgverleners die betrokken waren bij de zorg voor Van U. voordat hij de moorden beging, in gebreke zijn gebleven.
Zij hebben geen informatie met elkaar uitgewisseld en zagen slechts een deel van het ziektebeeld van Van U. Daardoor viel niet in te schatten hoe ernstig zijn situatie was.
Hoewel de hulpverleners zich aan de normen en wet- en regelgeving hielden, zette niemand dat stapje extra om een compleet beeld te krijgen.

Uitspraak

Van U. vermoordde in 2014 Els Borst in haar huis in Bilthoven. Een jaar later bracht hij zijn zus Loïs in een huis aan de Oudedijk in Rotterdam om het leven.
Volgende week donderdag volgt de uitspraak in het hoger beroep tegen Van U. Er is acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.