MOORD

Waarom werd de Rotterdamse dj en producer Siki Martina doodgeschoten?

Siki Martina
Siki Martina © Instagram
Het is zondagavond 10 juli als het om 21:45 uur gruwelijk misgaat op het parkeerdek boven metrostation Coolhaven in Rotterdam: een schietpartij met een dode tot gevolg. Het slachtoffer, blijkt later, is de 31-jarige Rotterdamse dj en producer Siki Martina. Bijna een week later, kijken we terug op die dramatische zondagavond.
Een buurtbewoner zag het slachtoffer in elkaar zakken: "We hoorden twee salvo's met een paar seconden ertussen en daarna een auto met gierende banden wegrijden." Het waren de laatste seconden in het leven van Martina.
"Er was nog een man bij het slachtoffer. Die rende mijn richting op om aan het vuur te ontkomen. Toen dacht ik: ja, als de schutter hem ook onder vuur neemt, dan zit ik in de richtlijn. Dan vliegen de kogels straks door de ramen hier", vertelt de buurtbewoner vanuit zijn appartement.

Wie is het slachtoffer?

Het slachtoffer is, zoals gezegd, Siki Martina. De dj en producer was de vriend van zangeres Sarita Lorena, die dit seizoen meedoet aan het programma 'Beste Zangers'. Op Instagram schrijft ze dat ze 'huilt om het overlijden van haar vriend'.
"We hebben elkaar vele dingen beloofd, één daarvan was dat we samen oud zouden worden", schrijft ze in een emotioneel bericht op Instagram. "Mijn hart huilt en ik ga kapot. Toen jij heen bent gegaan, stierf een groot deel van mij met je mee."
Ook het platenlabel Zurich Musiq, waar de producer voor werkte, deelt zijn overlijden. "Diepbedroefd delen we hierbij mede dat op 10 juli 2022 onze zeer dierbare broeder, Siki Martina, plotseling van ons is heen gegaan", meldt het platenlabel. "We zijn zeer geschokt en gebroken door het verlies van niet alleen een multi getalenteerde artiest, maar ook onze dierbare broeder, een inspirerende vriend en liefdevolle ziel."

Wat weten we over de dader?

De politie hield een dag na de schietpartij een 34-jarige man uit Steenbergen aan. Na een oproep van de politie werd een tip gegeven over een auto met kogelgaten erin in Rotterdam-Ommoord. Die auto werd door de politie al gezocht.
Vrijdag meldde het Openbaar Ministerie dat er over en weer is geschoten. Martina was onderdeel van twee partijen die op elkaar schoten, maar er zijn geen aanwijzingen dat hijzelf heeft geschoten. De man uit Steenbergen is niet degene die op Martina heeft geschoten. De politie is nog op zoek naar een andere verdachte, die de Rotterdamse producer heeft doodgeschoten.
Op deze plek was de schietpartij bij metrostation Coolhaven
Op deze plek was de schietpartij bij metrostation Coolhaven © Ronald van Oudheusden
De politie is nog bezig met het horen van getuigen en het bekijken van camerabeelden. Ook loopt er een buurtonderzoek in de omgeving van metrostation Coolhaven.
Ze hebben 100 procent zeker de verkeerde persoon doodgeschoten.
Silvester
Vrienden en familieleden van Martina kunnen niet geloven wat er is gebeurd: "In de media zeggen ze dat het een afrekening was van dealers. Maar Siki had daar niets mee te maken. Dat is een vuile speculatie", vertelt een van zijn beste vrienden, Silvester.

Nooit boos, geen ruzie

"Siki was iemand die negen van de tien mensen die hem uitdaagden links liet liggen", zegt een van zijn beste vrienden, Silvester (39). Hij kent Martina sinds zijn jeugd uit IJsselmonde, achter het Maasstadziekenhuis. Silvesters zus woonde daar ook. "Hij werd nooit boos en maakte geen ruzie."

Kind in bed gelegd vlak voor hij werd doodgeschoten

Een uur voordat Martina werd doodgeschoten, had hij zijn zoontje nog naar huis gebracht, vertelt Sharella Gabriella (27), de moeder van het zoontje. "Hij had hem in bed gelegd en ingestopt." Wat Martina daarna deed op de parkeerplaats bij de flat Ter Hooch aan de Coolhaven, weet ze niet. "Ik heb echt geen idee."
Martina vertelde een jaar geleden dat hij als tiener in de criminaliteit belandde omdat zijn buurjongen er ook in zat. Hij dealde en pleegde roofovervallen. Ook was hij naar eigen zeggen betrokken bij een ripdeal. Hij zat een gevangenisstraf uit en gooide het roer 180 graden om toen hij vader werd.
Toen zijn kinderen geboren werden, veranderde de intensiteit waarmee Martina in het leven stond, zegt Silvester. "Hij wilde er echt iets van maken, het goede voorbeeld geven. Hij was enorm gepassioneerd in alles wat hij deed. Zowel voor zijn kinderen, als voor zijn werk."
Het zoontje van Martina was ook bij een herdenking bij Coolhaven. Hij speelde bij een bloemenmonumentje. Hij zegt tegen zijn moeder dat papa daar is. "Papa is dood." Daarna vraagt hij om haar telefoon omdat hij foto's wil kijken. Zijn moeder Gabriella huilt. Het verdriet is te groot. "Hoe ga ik hem uitleggen dat dit gebeurd is?", zegt ze. "Hij is nu alleen gelaten."
Op de plek van het schietincident liggen bloemen
Op de plek van het schietincident liggen bloemen © Rijnmond

Geen zuivere koffie

Twee omwonenden vertellen dat ze de plek van het schietdrama op sommige momenten liever mijden. "Wij vermoeden dat het geen zuivere koffie is", vertelde een vrouw die aan de wandel was met haar hondje.
Een man zegt dat het dagelijks hommeles is op de plek des onheils: "Het is al heel lang aan de gang. Niet maanden, maar jaren. Ze parkeren dure auto's. Jong en oud." De vrouw vult aan door te zeggen dat ze geregeld scootertjes ziet komen en gaan.
"Dit is drugs gerelateerd", vertelt de man. "Ze zitten in de auto dan te wachten op klanten. Ik weet niet om wat voor drugs het gaat, maar zo te zien verkopen ze geen snoepjes", zegt hij, verwijzend naar het drama dat zich zondagavond afspeelde.

Rechtszaak bijwonen

Over het motief van de schietpartij wordt wellicht meer duidelijk als de rechtszaak van start gaat. Met de moeder van Siki Martina gaat het slecht. Ze is er ziek van. Zijn vader is nog op Curaçao, maar komt naar Nederland. Als er een rechtszaak komt, gaan ze daar zeker naar toe, zeggen Silvester en Sharella Gabriella strijdvaardig. Ineens zijn de tranen weg en klinken hun stemmen ferm.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl