HITTE

Crossfitten en hardlopen terwijl de mussen van het dak vallen: 3 handige tips voor sporten in de hitte

Hardlopen (foto ter illustratie)
Hardlopen (foto ter illustratie) © Pixabay
Je ziet ze wel eens: van die fanatieke sporters die door weer en wind hardlopen, bootcampen of boksen. Ook in de zomer, bij temperaturen van boven de 30 graden, zie je regelmatig enthousiastelingen op het heetst van de dag calorieën verbranden. Is het verstandig of kan het geen kwaad? We legden het voor aan John van Nimwegen, eigenaar van Invictus personal training op Goeree-Overflakkee.

Tip 1: Gebruik je boerenverstand

"Je kan prima trainen met 30 graden", zegt Van Nimwegen. "De vraag is alleen: wil je het ook, wat zegt je boerenverstand?" Het gaat volgens de personal trainer vooral over de vraag of je lichaam voldoende aangepast is aan de omstandigheden. Daarom zal sporten bij een plotselinge stijging van de temperatuur na een aantal dagen al wat beter gaan dan op dag één.
Thermometer (ter illustratie)
Thermometer (ter illustratie) © Rijnmond
Het is volgens Van Nimwegen belangrijk om naar het individu te kijken: "Het beste advies is een individueel advies. Algemene adviezen kunnen wel en dat doen we dan ook in dit verhaal. De een kan prima sporten in een warme omgeving, terwijl de ander er helemaal niet tegen kan. Waar jij prima in een warme omgeving kan hardlopen, haak ik af", vertelt hij. "En andersom gebeurt dat met crossfit. Dat is afhankelijk van hoeveel ervaring je in een bepaalde sport hebt en welk niveau.
Hoe zit het met warmteregulatie? Je lichaam probeert zichzelf op een vaste temperatuur van ongeveer 36,5 graden te houden. Dat gebeurt op vier verschillende manieren: verdamping (zweten en ademhalen), stroming (warme of koude luchtstroming), verplaatsing (in de schaduw gaan sporten) en straling (hoofd en nek verliezen de meeste warmte). Krijgt je lichaam het met deze factoren niet voor elkaar om voldoende af te koelen, dan loop je kans op hittekrampen, warmtestuwing of zelfs een hitteberoerte.

Tip 2: Drink voldoende

Over eten en drinken is al veel gezegd en geschreven. Voor Van Nimwegen staat ook hier het individu weer voorop: "Je moet drinken wat je verliest", vertelt hij. "Jezelf wegen voor en na je training, geeft een indicatie van je vochtverlies. Dat verschil moet je aanvullen tijdens je training. Maak een drinkplan na hoeveel tijd en hoe vaak je iets drinkt. Onder normale omstandigheden hoef je bij trainingen tot een uur geen vocht te drinken. Uiteraard kan het wel lekker zijn. Vind je het fijn? Gewoon doen."
Bij warmte komt volgens de personal trainer een extra moeilijkheid om de hoek kijken: "Bij temperaturen boven de 25 graden kan je vochtbehoefte oplopen tot 2-3 liter per uur. Alleen het Voedingscentrum schrijft dat de nieren die hoeveelheid niet kunnen verwerken. Wat hierbij kan helpen is om hypotone dranken (relatief weinig suiker en zout, red) en geen hypertone dranken (relatief veel suiker en zout, red) te drinken. In die eerste zitten in verhouding minder voedingsstoffen ten opzichte van je bloed, dus die worden beter door het lichaam opgenomen en zijn dus beter als dorstlesser."
Sporten in de buitenlucht (foto ter illustratie)
Sporten in de buitenlucht (foto ter illustratie) © Pixabay
Qua eten geeft Van Nimwegen aan dat je daar niet veel aan hoeft aan te passen: "Misschien dat door de warmte je lichaam wat harder moet werken, dus dat creëert extra verbranding, waardoor je wat meer kunt eten. En afhankelijk van je soort activiteit, duur en doelstelling pas je je voeding aan."

Tip 3: Creëer juiste omstandigheden

Natuurlijk kun je altijd je best doen om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te laten zijn, vertelt Van Nimwegen: "We doen al veel instinctief. Daarnaar luisteren is vaak een heel goed begin. Schaduw en windrijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld beter. Bos is beter dan asfalt. Op een lage intensiteit sporten is beter dan op een hoge. Korter sporten is beter dan lang. Maar bij alles geldt nogmaals: het is per persoon verschillend."
Bewegen terwijl de zon schijnt (afbeelding ter illustratie)
Bewegen terwijl de zon schijnt (afbeelding ter illustratie) © Pixabay
Van Nimwegen legt ook uit dat jezelf tegen de zon beschermen belangrijk is, maar heeft daar wel een kanttekening bij: "Je wilt huidkanker voorkomen en dus smeer je zonnebrand op en je kunt met een hoedje op gaan sporten. Tegelijk helpen je huid en hoofd ook bij het afkoelen, wat minder goed gaat met een laag zonnebrand en een hoedje op. Dus let goed op ademende, beschermende kleding en smeersels."
De personal trainer hamert daarom meerdere keren op de tip waarmee we dit artikel begonnen: "Gebruik je boerenverstand."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl