nieuws

Organisatie moslimdebat teleurgesteld over wegblijven PVV en VNL

De organisatie van het Nationale Islamdebat in de Rotterdamse Essalam moskee is teleurgesteld over het wegblijven van enkele partijen, zoals de PVV en VNL. Alleen vertegenwoordigers van voornamelijk linkse politieke partijen doen vrijdagavond mee aan het debat.
''Juist de partijen die het meest islamkritisch zijn, hebben we ook uitgenodigd, maar die hebben het eigenlijk laten afweten'', aldus Marianne Vorthoren van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).
''Dat vinden we jammer, want we willen juist een debat met verschillende visies. Dan leer je van elkaar.''

Uitnodiging

SPIOR had de PVV 'van harte uitgenodigd' om mee te doen. Volgens Vorthoren zouden aanhangers van de PVV hun leider waarschijnlijk graag zien debatteren over de de rol en plaats van de ongeveer 900.000 moslims in het land.
Wilders twitterde eind februari: 'No way. Behalve als ik die megamoskee definitief mag sluiten. En daarna de rest.'
Jan Roos van VNL had wel laten weten te komen, maar kwam daar deze week alsnog op terug.
Brinkman
Vorthoren is wel blij dat Hero Brinkman van de Ondernemerspartij zich op het laatste moment als deelnemer heeft gemeld. ''Die zal dus wel een kritisch geluid inbrengen en daar zijn we dus erg blij mee.''
Voor de bijeenkomst hebben zich ruim 350 toehoorders ingeschreven. Alle zitplaatsen zijn inmiddels vergeven. Er zijn alleen nog staanplaatsen beschikbaar.''

Buitenlandse belangstelling

Er is ook veel pers uit binnen- en buitenland aanwezig voor het moslimdebat in de Rotterdamse moskee.
''Van Pakistan tot China en van Japan tot Canada. We merkten de afgelopen weken dat de wereld meekijkt wat er hier gaat gebeuren, na de overwinning van Trump en de Brexit'', besluit Vorthoren.