nieuws

Beursgraadmeters Europa collectief vooruit

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag tegen het einde van de ochtend eensgezind op winst. In Amsterdam waren kabelaar Altice en verf- en chemieconcern AkzoNobel de sterkste stijgers in de hoofdindex. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat later op de dag wordt gepubliceerd.
De AEX-index stond 1 procent in de plus op 512,94 punten. Daarmee koerste de graadmeter op het hoogste niveau sinds januari 2008. De MidKap noteerde 0,2 procent hoger op 733,39 punten. Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,6 procent aan.
AkzoNobel noteerde 4,4 procent hoger in de AEX. PPG Industries lijkt zich nog niet te hebben neergelegd bij het 'nee' van AkzoNobel op een bod met een waarde van bijna 21 miljard euro. Het Financieele Dagblad meldde op basis van een ingewijde binnen PPG dat wordt gewerkt aan een hoger bod, hoewel Akzo donderdag nog liet weten helemaal niets te zien in de interesse uit de VS.
Altice deed het met een winst van 4,9 procent nog iets beter bij de hoofdfondsen op het Damrak. Een duidelijk aantoonbare reden voor de koerswinst was niet voorhanden. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 0,8 procent.
ABN AMRO en ING stonden duidelijk in het groen. Sowieso gingen bankaandelen in Europa over een breed front vooruit, geholpen door de positievere toon van de Europese Centrale Bank (ECB) over de economie en inflatie. In Frankfurt behoorden Commerzbank en Deutsche Bank tot de sterkste stijgers. In Parijs gold dit voor Société Générale en BNP Paribas.
Fietsenproducent Accell Group kwam met cijfers en een nieuwe strategie en won bij de kleinere fondsen 4,3 procent. Het moederbedrijf van merken als Sparta en Batavus mikt met e-bikes voor het woon-werkverkeer en de sport op een forse groei van de omzet in de komende jaren.
In Londen was BT met een koerswinst van ruim 4 procent een opvallende stijger. Het Britse telecombedrijf heeft overeenstemming bereikt met autoriteiten over de afsplitsing van zijn breedbanddivisie Openreach.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,4 procent in de plus op 49,47 dollar. Brent werd 0,3 procent duurder op 52,34 dollar per vat. De euro noteerde 1,0615 dollar, tegen 1,0579 dollar bij het Europese slot op donderdag.