nieuws

Rijnmond Staat Stil met Astrid Oosenbrug

Aankomende woensdag staat Astrid Oosenbrug niet op het stembiljet vermeld voor de Tweede Kamer. Na ruim vier jaar in het parlement voor de Partij van de Arbeid beseft ze dat de 'Haagse kaastolp' niet haar plek is.
In 2012 kwam ze in de Tweede Kamer, als een van de weinigen met een lage opleiding en nauwelijks bestuurlijke ervaring. Een vreemde eend in de bijt die met een frisse blik en enthousiasme in Den Haag arriveerde.

Wennen

"Je stapt in een wereld waar echt iedereen elkaar kent. Ik was helemaal nieuw. Het was voor de mensen hier raar dat ik in de Kamer was, maar voor mij was dat het ook gek. We moesten erg aan elkaar wennen."
Waar Astrid zich over verbaasde, was de angst om vragen te stellen. "Als ik iets niet begrijp, dan vraag ik wat je bedoelt. Maar dat gebeurt hier niet. Dat wordt gezien als een teken van zwakte. Mensen zijn bang om weggezet te worden als 'dom'."

Conflict

4 jaar later verlaat ze teleurgesteld het Binnenhof. Ze ziet te vaak dat partijen het conflict opzoeken. "Al zijn ze het over 90 procent met elkaar eens, dan debatteren ze uren over die laatste 10 procent. Maar laten we nu eens de dingen waar we het over eens zijn voor elkaar krijgen. We zitten hier niet voor onszelf, maar voor de mensen."
Niels van Hattem praat met Astrid Oosenbrug, over de idealen en desillusies van een ongeschoold kamerlid. "Je raakt daar het contact met de buitenwereld langzaam kwijt."