nieuws
Adviseur: Rotterdamse zorgverzekering slecht idee
Een collectieve zorgverzekering voor alle Rotterdammers gaat niet werken. Het plan van de Rotterdamse wethouder De Jonge leidt tot kostprijsverhoging, waar de minima de dupe van worden.
Dat zegt Daniel Rijnbeek van AON, een bedrijf dat adviezen geeft over risico-management. "Vreemd om als lokale gemeente een landelijk dilemma te gaan oplossen, en dan ook nog zo vlak voor de verkiezingen", is zijn eerste opmerking over het idee.
De Jonge kwam deze week met het plan om de bestaande collectieve polis ook open te stellen voor Rotterdammers die meer dan 130 procent van het minimumloon verdienen. Die zouden dan ook een maximaal eigen risico krijgen van vijftig euro, en geen eigen bijdrage voor thuiszorg.
Niet iedereen
Een zorgverzekering waarbij het grootste deel van het eigen risico wordt afgedekt, is niet verstandig, vindt Rijnbeek. "Tenminste niet als je het openstelt voor een bredere groep dan alleen minima. In de huidige vorm is het fantastisch, juist omdat niet iedereen eraan kan deelnemen."
De adviseur is een voorstander van het huidige stelsel van zorgverzekeringen. "Dat zit zo in elkaar dat verzekeraars op de kosten letten. Daar heeft iedereen profijt van."
Kostprijs omhoog
Als zo'n plaatselijk collectief ook voor hogere inkomensgroepen toegankelijk wordt, gaat het mis volgens Rijnbeek. "Dan blijven de mensen weg die toch geen zorg gaan consumeren. Dan werkt het mechanisme niet meer. Dus vliegt de kostprijs omhoog, en worden de minima hard getroffen."
Rijnbeek wijst ook op nog een ander bezwaar tegen een Rotterdamse verzekering. "Je krijgt problemen met al die werknemers van bedrijven die in de stad actief zijn. Die hebben vaak hun eigen collectiviteiten. Wat moeten die dan"? En wat moet je met de forensen, die hier werken maar niet wonen?"