nieuws

Veel mediabelangstelling voor islamdebat in Rotterdam

Het eerste Nationale Islamdebat in de Essalam Moskee in Rotterdam heeft vrijdagavond onder grote belangstelling plaatsgevonden. Ook veel internationale media waren aanwezig.
Verslaggevers en cameraploegen uit onder meer Frankrijk, Japan, Arabische landen en van persbureau Reuters waren ervoor naar Rotterdam gekomen.
Kamerleden en kandidaten van zes partijen kruisten daar de degens over onderwerpen als godsdienstvrijheid en racisme. De PVV en andere islamkritische partijen hadden verstek laten gaan, zodat grote principiële tegenstellingen uitbleven.
Wel kreeg Farid Azarkan van DENK scherpe kritiek op een uitspraak van zijn partijleider Tunahan Kuzu. Die zei onlangs dat Nederlandse artsen bij patiënten met een migratie-achtergrond eerder "de stekker eruit trekken".
PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken noemde die uitspraak "schandelijk". Ex-PVV-Kamerlid Hero Brinkman, nu Ondernemerspartij, beschuldigde Kuzu van "leugens".
Volgens Azarkan wilde Kuzu echter alleen wijzen op communicatieproblemen tussen artsen en migranten.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was ook bij de bijeenkomst. Hij debatteerde niet mee maar hield wel een openingstoespraak. Daarin drong hij aan op verbinding tussen de bevolkingsgroepen.