WOONCRISIS

Ze wilden kopen, maar kregen geen hypotheek. Na jarenlang wanhopen hebben dertigers Niels en Yvonne eindelijk een eigen huis

| Foto:
| Foto:
Ze hadden de moed eigenlijk al jaren geleden opgegeven, maar één mailtje veranderde alles. Over drie weken hopen dertigers Niels, Yvonne en vijf andere mensen dan eindelijk op zichzelf in Oud-Beijerland te wonen, in hun eigen tiny house. De belangrijkste les van de afgelopen jaren? "Kom zelf met ideeën en geef vooral niet op."
"Kom binnen!", zegt Niels van der Jagt (36) met een glimlach van oor tot oor als de deur openzwaait. "Heb je mijn bel gezien?" Hij heeft het apparaatje net geïnstalleerd. Wat een bescheiden klusje lijkt, is een reuzenstap voor Niels. De bel staat symbool voor zijn droom die op dit moment uitkomt. Een eigen huis. En dat na meer dan tien jaar zoeken en wanhopen. Hij is niet alleen. Zes generatiegenoten mogen zich straks ook eigenaar noemen van een splinternieuw tiny house. Maar zonder Niels waren ze dat niet geweest.
Niels en buurvrouw Yvonne in hun splinternieuwe tiny house
Niels en buurvrouw Yvonne in hun splinternieuwe tiny house © Rijnmond
Net als vrijwel iedere nieuwbakken huiseigenaar is Niels de laatste weken voor zijn verhuizing hard aan het klussen. Het laminaat ligt, de moderne keuken en badkamer zitten er erin en één muur in de toekomstige slaapkamer is alvast in heftig groen geverfd.

Sfeer van vakantie

Niels en de zes medebewoners van het 'wijkje' aan de rand van Oud-Beijerland zijn sinds deze week de eigenaar van een flinke tiny house. Met een oppervlakte van vijftig vierkante meter de grens opgezocht van hoe groot een tiny house mag zijn.
Niels bijna twee meter lang, maar hij zal zijn hoofd niet stoten. Het plafond is hoog en dat geeft een prettig ruimtelijk effect. De veranda, tuindeuren en toekomstige groene omgeving maken het af. De woningen ademen de sfeer van een vakantie. "Maar dan wel fris en zonder de gebruikelijke schimmel van een bungalowpark", grapt Niels. De prijs ligt ook hoger dan een 'standaard' tiny house. Deze variant uit het topsegment - glimmende keuken, badkamer, tuindeuren, onverslijtbare gevel en zonnepanelen - kostte 130 duizend euro. Nog altijd minder dan een appartement van dezelfde grootte in een willekeurige stad.
Niels en Yvonne in hun splinternieuwe tiny house
Niels en Yvonne in hun splinternieuwe tiny house © Rijnmond

Twaalf jaar zoeken

Ook zijn toekomstig buurvrouw Yvonne de Kruyk (30) was de wanhoop nabij. Ze is iets minder ver met klussen dan Niels, maar het laminaat is gekocht en het bed en de kast zijn klaar om in elkaar te zetten. Ook Yvonne mikt erop om half augustus haar nieuwe woning te betrekken. "Ik ben heel blij. Dit is een droom die uitkomt. Anders ging dit niet. Ik zoek al een huisje sinds mijn achttiende en ben nu dertig. Ja, zo lang duurt het in de Hoeksche Waard om iets te vinden. Zeker als je alleen bent. Vijf jaar geleden was ik het geloof echt kwijt. Ik dacht dat ik nooit meer wat zou vinden. Toen kwam Niels met dit project." Yvonne straalt als ze het vertelt. Een nieuw hoofdstuk in haar leven staat op het punt te beginnen.
Niels van der Jagt bracht vijf jaar geleden alles aan het rollen met één mailtje aan - toen nog - de gemeente Oud-Beijerland. Hij woonde als dertiger nog bij zijn ouders en zocht net als Yvonne al jaren vergeefs naar een betaalbare plek. "Een hypotheek rondkrijgen was gewoon niet te doen. Ik mocht wel duizend euro betalen aan huur, maar een hypotheek kreeg ik niet. Voor mij als boerenjongen uit de Hoeksche Waard klopte dat gevoelsmatig niet. Ik wilde kopen, niet huren. Echt iets opbouwen." Hij stuurde afbeeldingen van tiny houses naar de gemeente. "Ik zit nu vast, schreef ik, maar dit is wat ik wil. Ze reageerden enthousiast en ik mocht komen praten. Ik wilde hier blijven. Ook al ben ik geboren in Rotterdam, ik voel me thuis zodra ik de Heinenoordtunnel of de Kiltunnel uitrij of van de Haringvlietbrug kom."
Het enthousiasme vanuit de gemeente was een opsteker, maar het zoeken naar een geschikte plek kostte jaren. Zo ging een locatie bij een speeltuin van tafel na protest uit de buurt. Op de locatie van een voormalige boomgaard werd alsnog ruimte gevonden. Het is nu nog zanderig en kaal, maar wordt volgende jaar zomer heerlijke groen en beschut. Ook komen er weer perenbomen te staan, net als in vroegere tijden. Met een beetje fantasie waan je je in een vakantieoord. "Zo voelt dat eigenlijk ook. Het is eigenlijk een soort vakantiewoning, maar dan permanent, zegt Yvonne.
Vanuit de lucht: de zeven nieuwe tiny houses in Oud-Beijerland
Vanuit de lucht: de zeven nieuwe tiny houses in Oud-Beijerland © Rijnmond
Zeven mensen gaan dus door het initiatief van Niels een nieuwe fase tegemoet. "Ik mag zeker niet klagen, want ik heb fantastische ouders", zegt Niels. Maar vanaf mijn dertigste heeft mijn sociale leven toch een beetje op pauze gestaan. Mijn ouders zijn heel gezellig en iedereen is welkom. Maar dat voelt toch anders. Straks kan ik mensen hier uitnodigen om wat te komen drinken of een hapje te eten of voor een filmavond. Op mijn eigen plek. Daar kijk ik enorm naar uit."

Niet echt een lekkere openingszin

Een relatie krijgen is lastiger als je nog thuiswoont, erkennen Niels en Yvonne allebei. "'Ik woon nog bij mijn ouders' is nou niet echt een lekkere openingszin", zegt Niels. "Het voelt ongemakkelijk", vult Yvonne aan. "Ik heb de wens om een gezin te stichten. Nu heb ik een eigen plek en kan ik verder kijken. Maar eerst maar eens een tijdje in mijn eentje genieten hier", lacht ze.
Het kán dus, zelf iets creëren. "Ga met de gemeente in gesprek en zoek naar plekken. Al is dat vaak wel lastig", zegt Yvonne. "Wat ik mee wil geven is: blijf niet zitten en onderneem actie", zegt Niels. "Ik heb tot mijn dertigste gedacht: iemand anders regelt het wel voor mij. Tot ik zelf het mailtje stuurde en zag wat dat teweeg kan brengen. Ik weet zeker dat veel gemeenten blij zijn met initiatieven."
Niels en Yvonne hopen over drie weken daadwerkelijk op zichzelf te wonen. Ze weten nu al eensgezind waar ze het meest naar uitkijken. Yvonne: "De eerste keer wakker worden. Dat je weet: dit is mijn plekkie, dit is echt van mij. Dat had ik vijf jaar geleden echt niet durven dromen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl