nieuws

Nederland weigert toestemming vlucht Turkse minister

Het kabinet heeft besloten om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken.
Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport had eerder zaterdagochtend nog aan RTV Rijnmond laten weten dat het toestel van Cavusoglu tussen 15.00 uur en 17.00 verwacht werd.

Redelijke oplossing onmogelijk

''Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade.''
''Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk", luidt de verklaring van het kabinet.

Veiligheid

''We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen'', verduidelijkt een woordvoerster van minister Koenders.
''We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt."

Zware sancties

Çavusoglu dreigde zaterdagochtend met zware politieke en economische sancties tegen Nederland als Den Haag zijn komst zou verhinderen.
De Turkse minister was van plan om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul aan de Straatweg in Rotterdam. Hij wilde daar pleiten voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Bewonersbrief

Bewoners van de Straatweg in Hillegersberg kregen zaterdagochtend een brief van burgemeester Aboutaleb. Daarin werd aangegeven dat de straat mogelijk afgesloten zou worden in verband met de komst van de Turkse minister.
''Ik zou het niet leuk vinden dat er hier een hoop voor- en tegenstanders zouden komen. Het is hier een rustige buurt en dat willen we graag zo houden'', aldus een bewoner tegen RTV Rijnmond.