nieuws

Erdogan woest op Nederland

© Sedat Suna (ANP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. Hij noemde Nederland fascistisch en nazistisch in een toespraak in Istanbul.
''Zij weten niet wat politiek en internationale diplomatie inhouden. Wat zijn zij angstig en lafhartig. Zij zijn een overblijfsel van het nazisme, zij zijn fascisten. Zo moet je dat zien", aldus Erdogan.
Hij beschuldigde de Nederlandse autoriteiten er verder van de uitkomst van het Turkse referendum te willen beïnvloeden. "Onze burgers die daar wonen zullen Nederland het beste antwoord geven in het komende referendum."

Landingsrechten

Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu.
Het kabinet nam de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu in Rotterdam.

Wilders

Ook in Nederland komen de eerste reacties op het besluit binnen. PVV-leider Geert Wilders is tevreden met het besluit om de landingsrechten in te trekken. Hij zegt op Twitter dat dat te danken is aan de PVV.
''Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan", aldus Wilders. De PVV-leider is zaterdag in Limburg om te flyeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl