nieuws

Ongeregeldheden in centrum Rotterdam na gedwongen vertrek Turkse minister

Burgemeester Aboutaleb heeft tot 08.00 uur een noodbevel voor het Rotterdamse centrum uitgevaardigd vanwege de situatie rond het Turkse consulaat. RTV Rijnmond hield tot 02.30 een liveblog bij over de ontwikkelingen.
02.30 uur: Inmiddels lijkt het iets rustiger in het Rotterdamse centrum. De ME is nog wel massaal aanwezig.
02.20 uur: Zojuist kwam ook het kabinet Rutte met een verklaring over het uigeleiden van minister Kaya uit Nederland. Lees de verklaring hier terug.
02.15 uur: Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft er grote moeite mee dat de Turkse regering Nederland verwijt er nazi-praktijken op na te houden. "Ze vergeten dat ik burgemeester ben van een stad die in de oorlog door de nazi's is gebombardeerd.''
02.05 uur: Er worden nog steeds charges uitgevoerd op de Westblaak. ''Er wordt gerend voor het leven", aldus verslaggever Kees van Dam van de NOS. "Het aantal demonstranten op de Westblaak neemt af, het is onduidelijk hoe het in andere delen van de stad is."
01.55 uur: Minister Kaya is Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien in ons land. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdagnacht in een toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat.
Volgens de burgemeester heeft de consul op schandalige wijze gelogen over wat de bedoeling was. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. "Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen.''
01.50 uur: De gemeente heeft een speciale webpagina ingericht om iedereen van de ontwikkelingen vanuit de driehoek op de hoogte te houden:
01.46 uur: De ME staat nu in linie tegenover de grote groep demonstranten. De betogers lijken niet van plan weg te gaan.
01.41 uur: De politie zet waterkanonnen in bij de demonstratie bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Demonstranten gooien voorwerpen naar de politie.
01.35 uur: Maikel Coomans is weer live via Periscope:
01.25 uur: De situatie escaleert bij het consulaat in Rotterdam, zegt verslaggever Kees van Dam. Er zijn heftige charges aan de gang. Een auto probeerde door de menigte heen te rijden. Mensen rennen gillend in paniek rond'', aldus Van Dam vanaf de Westblaak.
01.23 uur: Het Damrak in Amsterdam staat inmiddels ook vol met toerende Turkse Nederlanders:
01.19 uur: Burgemeester Aboutaleb geeft om 01.45 uur een persconferentie over de situatie rond het consulaat. Dat doet hij in het crisiscentrum in het WPC in Rotterdam.
01.16 uur: Op webcambeelden van de Van Brienenoordbrug is een groot konvooi van auto's met zwaailichten richting het zuiden te zien. Mogelijk gaat het om de Turkse minister en haar gevolg richting Duitsland.
01.08 uur: De Turkse minister is weg bij het consulaat. Zij zou uit de gepanserde auto zijn gestapt toen die op het punt stond om weggesleept te worden. Daarop werd zij door de politie begeleid naar een andere auto. Zij zou nu onder politiebegeleiding terug naar Duitsland rijden.
01.07 uur: Niet alleen bij het consulaat staan veel betogers, maar ook zijn er lange rijen toeterende auto's:
01:04 uur: De demonstranten staan nog steeds voor het consulaat. Er wordt opgeroepen naar huis te gaan:
01.00 uur: Politie en gemeente Rotterdam willen het bericht over de op handen zijnde arrestatie van de Turkse minister niet bevestigen. Ook het ministerie van Veiligheid wil niets zeggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert helemaal niet op verzoeken tot contact.
00:55 uur: Tunahan Kuzu van de partij Denk roept op twitter op kalm te blijven:

00.46 uur: Veel betogers bij het Turkse consulaat in Rotterdam:
00.45 uur: Auto's van het konvooi van de Turkse minister worden weggesleept. Zijzelf zit nog steeds in de gepantserde auto en weigert te vertrekken.
00.40 uur: Net als bij het Nederlandse consulaat in Istanbul hebben zich nu ook boze Turken verzameld bij het consulaat in Düsseldorf.
00.30 uur: RTL twittert over de reden van de inzet van de anti-terreureenheid DSI bij de arrestatie van de Turkse minister:
00.17 uur: Burgemeester Aboutaleb heeft zojuist een noodbevel uitgevaardigd voor het gehele centrum van Rotterdam. Dit geldt tot 08.00 uur.
00.15 uur: Minister Kaya zit in een gepantserde auto bij het consulaat. De politie wil haar volgens aanhouden en als ongewenst vreemdeling uitzetten.
00.10 uur: Om 00.15 uur is er een extra Journaal op NPO1 over de situatie in Rotterdam.
23.45 uur: Speciale politieeenheden zijn in actie gekomen bij het konvooi met de Turkse minister:
23.31: Bij het Turkse consulaat in Deventer hebben ook enkele Turkse Nederlanders zich verzameld uit solidariteit met de situatie in Rotterdam.
23.30 uur: NOS kondigt extra Journaals aan. Die zijn om 09.00 uur, 10.00 uur en 11.00 uur. Morgen dus.
23.28 uur: Volgens Maikel Coomans is er een tiental auto's van het Arrestatieteam aangekomen. Hij doet samen met andere journalisten verslag vanaf een terras aan de Schiedamse Vest.
23.25 uur: Er vinden charges plaats door de ME. Ook politiehonden zijn aanwezig. Er wordt vuurwerk afgestoken. Periscope live:
23.07 uur: Volgens een journalist zenden bijna tien Turkse tv-zenders de ontwikkelingen in Rotterdam live uit.
23.05 uur: Een demonstrant zegt: "Nederland zou een democratie zijn, ik zie er niets van. Laat haar gewoon een kwartiertje spreken." Sommige demonstranten willen niets zeggen tegen onze verslaggever en verwijzen naar een woordvoerder.
23.00 uur: De Turkse minister Kaya probeert nog steeds om de politie te overtuigen de betogers toe te spreken:
22.50 uur: "Het leek er even op dat de mensen weg zouden gaan, maar zo ziet het er inmiddels toch niet meer naar uit'', zegt Maikel Coomans.
22.45 uur: Maikel Coomans is weer live via Periscope bij het consulaat. Hij moest opnieuw zijn telefoonaccu verwisselen na een paar uur verslaggeving:
22.40 uur: "Ik vind dit niet democratisch hier in Nederland", aldus een demonstrant tegen onze verslaggever.
22.35 uur: Er zouden bussen klaarstaan om de mensen af te voeren, meldt verslaggever Maikel Coomans ter plaatse. De ME heeft zich in linie opgesteld tegenover de betogers.
22.30 uur: De Mobiele Eenheid duwt met wapenstokken en schilden de menigte terug. Ook politie te paard is aanwezig.
22.25 uur: Steeds meer ME busjes naar het Rotterdamse centrum:
22.23 uur: RTL Nieuws komt nu met een extra uitzending over de situatie in Rotterdam op RTL4.
22.20 uur: De toespraak is afgelopen. De ME staat opgesteld om het plein schoon te vegen, meldt Maikel Coomans ter plaatse.
22.15 uur: De consul spreekt nog steeds, maar wordt overstemd door Turkse leuzen uit het publiek. De sfeer is grimmig.
22.10 uur: De Turkse consul spreekt de Turks Nederlandse betogers toe met een megafoon in het Turks. Onduidelijk is wat er gezegd wordt in hartje Rotterdam.
21.55 uur: De Turkse minister Kaya komt mogelijk toch naar buiten om een toespraak te geven bij het consulaat, meldt verslaggever Maikel Coomans.
21.52 uur: De livestream van verslaggever Maikel Coomans doet het weer op Periscope:
21:50 uur: De Turkse minister Kaya wordt nog steeds tegengehouden in het hofje bij het consulaat:
21.45 uur: De patstelling tussen de politie en de betogers duurt voort. Sommige verslaggevers ter plaatste spreken van inmiddels 2000 betogers.
21.40 uur: De Turkse Minister Kaya twittert dat de Nederlandse regering haar tegen alle regels in niet toestaat het consulaat binnen te gaan.
21.30 uur: Op de Turkse televisie is live te zien dat de politie een straat in de buurt van het consulaat een charge uitvoert. Dit is de link van de livebeelden. Op de plek waar de meeste demonstranten staan, is het nog relatief rustig.
21.25 uur: Er vinden op dit moment opstootjes plaats aan de achterkant van het consulaat, meldt verslaggever Maikel Coomans. Er vinden charges plaats.
21.20 uur: De livestream van verslaggever Maikel Coomans was even uit de lucht, maar doet het inmiddels weer op Periscope:
21.18 uur: De Nederlandse ambassadeur is voorlopig niet meer welkom in Turkije. Ook is het Nederlands consulaat in Istanbul door de Turken gesloten.
21.10 uur: Er komen steeds meer mensen naar de Westblaak. Voor verslaggever Maikel Coomans is het aantal mensen lastig in te schatten aangezien hij vooraan staat bij het consulaat.
21.08 uur: Verslaggever Maikel Coomans is nog steeds live bij het consulaat via Periscope:
21.07 uur: Aanhoudingseenheden blokkeren de weg van de Turkse minister, die lopend naar de demonstranten wil gaan.
21.05 uur: De groep demonstranten is volgens verslaggever Maikel Coomans toegenomen tot zo'n 700 personen.
21.03 uur: De ene groep demonstranten is door de afzetting gebroken en voegt zich bij de groep die al voor het consulaat stond.
21.00 uur: Turkse vertegenwoordigers staan de pers te woord. De menigte roept nog steeds leuzen in het Turks en zwaait met vlaggen. De sfeer is gespannen.
20.45 uur: Er staan nu ongeveer 500 demonstranten op de Westblaak. De groep neemt nog steeds toe in aantal.
20.40 uur: Turkse beveiligers schermen de auto van de minister af bij het hofje van Cinerama, twittert verslaggever Robert Bas.
20.37 uur: Via Turkstalige media zou worden opgeroepen om toch naar het consulaat aan de Westblaak te komen. Volgens verslaggever Maikel Coomans stellen agenten zich op in linie om mogelijk een charge uit te voeren.
20.35 uur: Op beelden is te zien dat de Turkse minister uit een auto stapt. Dat zou volgens de NOS bij het consulaat zijn.
20.25 uur: Premier Rutte: "Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen.''
20.20 uur: Er staan nu ongeveer tweehonderd mensen voor het consulaat, meldt verslaggever Maikel Coomans via Periscope. Dit is de nieuwe link van zijn livestream:
20.14 uur: Een Turkse bewindsman van de UETD heeft zojuist een korte toespraak gehouden voor het consulaat. Hij riep de mensen op tot kalmte.
20.05 uur: Een andere groep demonstranten wil naar de groep bij het consulaat lopen, maar worden tegengehouden door de politie. Op de Westblaak geldt een noodbevel. Demonstreren is er eigenlijk niet toegestaan.
20.00 uur: Verslaggever Maikel Coomans is weer live via Periscope bij het consulaat. Daar staan ongeveer 120 mensen:
19.55 uur: Op een foto van MediaTV is te zien dat de Turkse minister Kaya bij het benzinestation in Rotterdam-Zuid wordt tegengehouden door agenten. Ook de Turkse staatstelevisie is aanwezig om alles vast te leggen.
19.45 uur: De Turkse consul staat op de stoep bij het consulaat. De demonstranten scanderen: 'democratie, democratie!' en leuzen in het Turks.
19.40 uur: Een medewerker van de Turkse minister in het Konvooi twittert nu dat de minister het land weer moet verlaten. We kunnen niet bevestigen of dit klopt.
19.35 uur: Op de livebeelden is te zien dat de situatie gespannen is. Tientallen Turkse Rotterdammers roepen leuzen in het Turks en hebben vlaggen bij zich. Agenten hielden de consul tegen om het consulaat te verlaten.
19.30 uur: We zijn live via Periscope bij het consulaat:
19.25 uur: Het aantal demonstranten bij het consulaat aan de Westblaak is inmiddels opgelopen tot zo'n zestig. Demonstreren is daar niet toegestaan. Het is onduidelijk of de politie ingrijpt.
19.20 uur: Het konvooi staat stil in de buurt van het Feyenoordstadion, op een parkeerterrein aan de Noorderhelling.
19.10 uur: Bij het Turkse consulaat aan de Westblaak staan enkele tientallen demonstranten. De gemeente heeft zojuist een noodbevel uitgevaardigd voor het gebied. Niemand mag er meer in de buurt komen. Op drie andere plekken in Rotterdam mag wel gedemonstreerd worden.
19.00 uur: De politie heeft de Turkse minister Kaya van Familiezaken in de buurt van Rotterdam bij een benzinestation tegengehouden. Ze was vanuit Duitsland naar Rotterdam gereden met een konvooi, nadat eerder het vliegtuig van de Turkse minister Çavusoglu van Buitenlandse Zaken niet in Nederland mocht landen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl