HITTE

VIDEO: 'Bruggenspuiter' Sjors houdt op hete dagen de Rotterdamse bruggen koel

Sjors Ribeiro met de waterslang op de Rijnhavenbrug
Sjors Ribeiro met de waterslang op de Rijnhavenbrug © Rijnmond
Op tropische dagen als deze is het belangrijk dat beweegbare bruggen goed gekoeld blijven. Het koelen van bruggen door het spuiten van water vertraagt het uitzetten van het metaal van de brug. "Dankzij het water koelt de brug weer en kan het auto- en scheepvaartverkeer gewoon doorgaan", zegt Sjors Ribeiro van Stadsbeheer.
In de brandende zon staan Ribeiro en 'de jongens' te werken op de Parkhavenbrug in Rotterdam. Ribeiro is Technisch Specialist Stadsbeheer bij gemeente Rotterdam en overziet de klus. "Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt. Op sommige bruggen staat bijvoorbeeld hoogspanning van 750 Volt, dus dan is het de bedoeling dat je dat water niet in het rond spuit, maar dat het laag blijft."
Bruggenspuiter houdt de Rotterdamse bruggen koel op hete dagen

Acht bruggen

Er zijn volgens de technisch specialist acht beweegbare bruggen in Rotterdam die goed in de gaten gehouden moeten worden, waarvan vier echt belangrijk zijn: de Parkhavenbrug, Mathenesserbrug, Rijnhavenbrug en een dag geleden is de Prinses Irenebrug ook toegevoegd aan deze lijst.
De bruggen zijn niet alleen van belang voor het autoverkeer, maar ook voor de scheepvaart. "Als een brug toch oververhit raakt, moet de scheepvaart het verlies nemen en gaat het autoverkeer voor." Het valt de Stadsbeheermedewerker dan ook op dat er vandaag minder scheepvaart op het water te zien is.
Bruggenspuiters hebben lol onder het werk
Bruggenspuiters hebben lol onder het werk © Rijnmond

Brug niet meer dicht

Met water uit de Nieuwe Maas koelt de Rijnhavenbrug af. "Dankzij het water koelt de brug weer en kan het auto- en scheepvaartverkeer gewoon doorgaan." Toch vreest de 'bruggenspuiter' dat de waterslangen het op het heetst van de dag niet gaat lukken om de brug te koelen.
"Als het niet lukt, blijft de brug dicht. Want wanneer de brug alsnog opengaat terwijl het te heet geworden is, krijg ik hem achteraf niet meer dicht. Dan kunnen de auto's er niet meer overheen en dan halen we Radio Rijnmond wel", grapt Ribeiro.
Dinsdagmiddag kwam de Mathenesserbrug ondanks twee dagen lang spuiten alsnog klem te zitten. Volgens het Stadsbeheer is de brug nog wel toegankelijk voor verkeer, maar kan hij niet meer open.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl