nieuws

Diplomatieke rel met Turkije escaleert

Minister Cavusoglu
Minister Cavusoglu
Het besluit van het kabinet zaterdag om de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken, heeft geleid tot een forse diplomatieke rel met de regering in Ankara.
"Nazi-overblijfselen en fascisten", zo betitelde president Erdogan de Nederlanders.
In Rotterdam waren 's avonds bij het Turkse consulaat ongeveer duizend Turkse Nederlanders bijeen om te protesteren. De sfeer was grimmig, maar de politie greep niet in. In Istanbul werden tegelijkertijd zo'n honderd demonstranten tegen Nederland geteld.
Dat was nog niet alles, want 's avonds kondigde het departement van Buitenlandse Zaken in Ankara een maatregelen tegen de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen af. Zo is ambassadeur Kees de Rij, die momenteel niet in Turkije verblijft, tot nader orde niet welkom.
Zijn residentie en die van de Nederlandse consul-generaal in Istanbul zijn afgesloten. De ambassade en de consulaten in Izmir, Antalya, Marmaris en Gaziantep blijven voor onbepaalde tijd dicht. Om veiligheidsredenen, is de officiële opgave.

Konvooi

De Turkse minister voor Familiezaken Sayan Kaya wilde zaterdag vanuit Duitsland per auto naar Rotterdam reizen om er te spreken. Haar konvooi zou echter zijn tegengehouden. Waar dat gebeurde en wat zij vervolgens heeft gedaan, is nog niet duidelijk.
Haar collega Cavusoglu vloog ondertussen naar Metz, in Frankrijk. De Franse autoriteiten zien geen bezwaar in zijn komst en een toespraak.
In Rotterdam waren 's avonds bij het Turkse consulaat ongeveer duizend Turkse Nederlanders bijeen om te protesteren. In Istanbul werden tegelijkertijd zo'n honderd demonstranten tegen Nederland geteld.

Steun

Het besluit van het kabinet leverde premier Rutte in eigen land vrijwel uitsluitend schouderklopjes op. Vrijwel het gehele politieke spectrum toonde zich tevreden.
Klaver (GroenLinks), Buma (CDA), Wilders (PVV) en Roemer (SP) kozen vlot de publiciteit om hun steun te betuigen. In Brussel liet EU-commissaris Hahn (Uitbreiding) weten dat de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de unie stilliggen.

Referendum
Alles draait om het referendum in Turkije op 16 april. Daarin kunnen de Turken zich uitspreken over het toekennen van meer bevoegdheden aan president Erdogan.
Duitsland ging Nederland voor in het weigeren van een Turkse bewindsman en Oostenrijk heeft op voorhand laten weten geen minister uit Ankara te zullen dulden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl