ROTTERDAM

Jonge mannelijke sekswerkers in Rotterdam uitgebuit: 'Als minderjarige eerste ervaring met betaald sekswerk'

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Pixabay
Mannelijke sekswerkers in Rotterdam zijn vaak jong, hebben geen vertrouwen in de politie of andere instanties en worden met enige regelmaat misbruikt en opgelicht. Die conclusies trok het Expertisecentrum Seksualiteit, Sekswerk en Mensenhandel (ESSM) van Stichting Humanitas na een onderzoek naar mannelijke sekswerkers in de stad. Hun conclusie: Rotterdam kan nog veel meer doen om zijn mannelijke sekswerkers te helpen.
Het onderzoek is bedoeld om meer inzicht te krijgen in sekswerk door mannen in Rotterdam. De gemeente vroeg Humanitas in 2018 om de aard en omvang van sekswerk door mannen en jongens in de stad in kaart te brengen. Ook wil de gemeente weten welke behoeften de mannelijke sekswerkers hebben en in hoeverre de gemeente daar nu aan voldoet.
Van oktober 2019 tot januari 2021 legden onderzoekers van de stichting contact met 386 mannelijke sekswerkers uit Rotterdam, zowel online als offline. Het verzoek van de gemeente was hoofdzakelijk gericht op jongere sekswerkers: gemiddeld genomen lag de leeftijd rond de 27. Van de 386 profielen werden 20 sekswerkers geïnterviewd, de leeftijden variërend tussen de 18 en 36 jaar
Sommigen van de mannen kwamen al op extreem jonge leeftijd in aanraking met betaald sekswerk. De leeftijd waarop zij in aanraking kwamen met betaald sekswerk varieerde tussen de 8 en 36 jaar. Een kwart van de geïnterviewden gaf aan op minderjarige leeftijd voor het eerst betaald seks te hebben gehad. Een 18-jarige respondent: "Ik heb ook wel eens toen ik 17 was, geld gekregen voor seks. Maar daar heb ik dan zelf niet om gevraagd. Maar dat gebeurde dan gewoon."

Klanten maken misbruik

Een derde van de respondenten zou met het betaalde sekswerk zijn begonnen nadat zij onverwachts geld aangeboden kregen voor seks. Volgens de onderzoekers gebeurt dat wel vaker: potentiële klanten suggereren ongevraagd om te betalen voor seks. In het geval van twee respondenten gebeurde dat toen zij minderjarig waren.
"Die klanten zijn vol zelfvertrouwen", vertelt één van de mannen. "Ze hebben het gevoel dat ze alles kunnen doen wat ze willen. Alsof wij buiten de wet vallen. Ze nemen sekswerk niet serieus als een beroep. … Klanten moeten weten dat er ook repercussies kunnen zijn."
Eén van de respondenten vertelt hoe hij werd geboekt op een afspraak buiten Rotterdam en daar een dure taxi voor moest nemen. Eenmaal aangekomen op het adres was de klant nergens te bekennen. Toen de sekswerker de klant belde, ging de telefoon van de chauffeur over. "Het was dezelfde taxichauffeur die de afspraak had gemaakt, alleen om het geld te krijgen. En hij stuurde me ver weg van Rotterdam, hè?"

Voor- en nadelen

Uit het onderzoek bleek dat mannelijke sekswerkers extreem weinig vertrouwen hebben in de instanties die bedoeld zijn om hen te helpen wanneer klanten zich bijvoorbeeld misdragen. Het grootste deel van de geïnterviewden zou de politie niet inschakelen, ook niet als ze zelf in gevaar zijn. "Ze bewegen zich grotendeels onder de radar en zijn sterk op zichzelf teruggeworpen. Het maatschappelijk stigma op sekswerk is een groot obstakel", schrijft Humanitas.
Volgens het rapport van de stichting ervaren de sekswerkers zelf zowel een positieve als negatieve impact van hun werk op hun leven. Het werk biedt geld, plezier en een toename aan zelfverzekerdheid, maar tegelijkertijd geven de respondenten aan bang te zijn voor soa's, stigma's en dat ze hun eigen grenzen overschrijden.
Met name de stigma's die op het werk rusten spelen een grote rol in het geheim willen houden van het dubbelleven als sekswerker. "Hoe dan ook zal ik wel een paar mensen kwijt raken. Terwijl ik favoriete neef ben, de leuke neef ben, de chille neef. Als ze dit van me horen, dan denken ze dat ik ziek ben", vertelt een 26-jarige geïnterviewde.

Gemeente moet vertrouwen terugwinnen

Het rapport komt met een aantal aanbevelingen aan de gemeente. De belangrijkste? Dé Rotterdamse sekswerker bestaat niet. Volgens de onderzoekers is het dan ook nodig dat er een werkgroep komt waarin alle betrokken partijen zijn vertegenwoordigd. Dus niet alleen de sekswerkers, maar ook politie, gemeente en hulp en zorgverlening.
"De deelname van mannelijke sekswerkers zelf is hierbij een voorwaarde voor succes. De werkgroep komt met een bepaalde frequentie bij elkaar om juist punten te bespreken zoals die uit dit onderzoek naar voren komen en ervaringen met de ondersteuning van de doelgroep vanuit de eigen organisaties te delen."
Daarnaast vinden de onderzoekers dat de gemeente er werk van moet maken om het vertrouwen van de sekswerkers terug te winnen, bijvoorbeeld door de huidige regelgeving voor sekswerkers te versimpelen, een ondersteunend sekswerkbeleid op te zetten en meer aandacht te hebben voor kwetsbare jongeren die misbruikt worden.