nieuws

Arrestaties, gewonden en schade na rellen in Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft tijdens een confrontatie met Turkse Nederlanders in de nacht van zaterdag op zondag zeventien mensen gearresteerd. Zeven personen raakten gewond, onder wie een agent. Die liep een gebroken hand op.
De arrestaties waren voor openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie. De ongeregeldheden braken uit na het gedwongen vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Kaya, waarna boze Turkse Nederlanders de straat opgingen.
Aan de demonstranten werd na de gedwongen aftocht van Kaya gevraagd om ook te vertrekken. Een groot deel gaf daar gehoor aan. Anderen weigerden dat en bekogelden de politie met bakstenen. Dat was voor de ME reden om in te grijpen.
Er zijn behoorlijk wat vernielingen aangericht tijdens de rellen. Zo zijn er stenen losgerukt op Plein 1940 en ruiten ingegooid in het centrum van Rotterdam, zoals bij het Maritiem Museum.
In reactie op de uitzetting van Kaya kondigde de Turkse premier Binali Yildirim vanochtend "zware tegenmaatregelen'' aan tegen Nederland. Volgens de Turkse premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya in het geding. Yildirim riep de Turkse Nederlanders ook op kalm te blijven en zich waardig te gedragen.
Premier Mark Rutte zei zondagochtend in WNL Op Zondag dat de Nederlandse regering voortdurend heeft geprobeerd de Turkse gemoederen tot bedaren te brengen.