nieuws

Turkse minister: politie heeft mij onmenselijk behandeld

De Nederlandse regering verklaarde Kaya zaterdagavond tot ongewenst vreemdeling
De Nederlandse regering verklaarde Kaya zaterdagavond tot ongewenst vreemdeling
De Turkse minister Kaya vindt dat de Nederlandse politie haar onmenselijk heeft behandeld. Volgens Kaya zijn vijf van haar beveiligers gearresteerd en is zij anderhalf uur aan de grens met Duitsland vastgehouden. De politiechef van de Eenheid Rotterdam, Frank Paauw, zei zondag op Radio Rijnmond dat de beveiligers niet zijn gearresteerd.Wel is er twee uur lang met Kaya en haar gevolg onderhandeld.
De Turkse minister vertrok zaterdagnacht van Rotterdam naar Duitsland, nadat de Nederlandse regering haar ongewenst vreemdeling had verklaard. Vanaf het vliegveld van Keulen vloog ze met een privéjet naar Istanbul.
"Ik ging naar Europa met een diplomatiek paspoort om een bezoek te brengen aan ons consulaat, ons eigen territorium", verklaarde de minister. "Maar we kregen geen toestemming om naar binnen te gaan. We waren op zo'n dertig meter afstand van het consulaat. De consul kreeg evenmin toestemming om naar ons toe te komen."
Kaya, die in het consulaat een toespraak over het Turkse grondwetreferendum had willen houden, werd met een konvooi begeleid naar Duitsland.
Na haar vertrek braken in Rotterdam rellen uit, waarbij de ME werd ingezet. Zestien personen werden gearresteerd. Zeven mensen, onder wie een politieagent, raakten gewond. In het centrum van Rotterdam werd schade aangericht. Zo sneuvelden onder meer de ruiten van het Maritiem Museum.
RTV Rijnmond deed verslag van de ongeregeldheden in een liveblog.