nieuws

Aboutaleb: we zijn misleid door de Turkse consul

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vindt dat de Turkse consul-generaal de Nederlandse autoriteiten "op schandalige wijze" heeft misleid. De consul zou hebben gezegd dat er zaterdag niets op stapel stond in Rotterdam, terwijl hij tegelijkertijd Turkse Nederlanders via social media opriep om naar het consulaat te komen.
Aboutaleb zei dat tegen een verslaggever van RTV Rijnmond, nadat in Rotterdam
rond het consulaat.
De Turkse minister van Familiezaken, Kaya, was daar naar toe gekomen om een toespraak te houden over het Turkse grondwetreferendum. Op het referendum is internationaal veel kritiek, omdat het de macht van de Turkse president Erdogan vergroot.
Kaya mocht het consulaat niet in, werd door de Nederlandse regering tot ongewenst vreemdeling verklaard en met een speciaal konvooi naar Duitsland begeleid. Vanuit Keulen nam zij het vliegtuig naar Istanbul, waar zij zondag een persconferentie gaf. De bewindsvrouw vond dat ze door de politie "onmenselijk" is behandeld.
Volgens de hoofdofficier van justitie in Rotterdam is aan Kaya gevraagd om vrijwillig te vertrekken, maar gaf de minister daar geen gehoor aan.