nieuws

Chef Politie Eenheid: Kaya kwam niet met open vizier

De Rotterdamse politie had de Turkse minister Kaya al voor aankomst in Rotterdam willen tegenhouden. Dat lukte niet, omdat er meerdere Turkse colonnes auto's naar de stad koersten. Dat heeft de chef van de Politie Eenheid Rotterdam, Frank Paauw, zondag gezegd op Radio Rijnmond.
Volgens Paauw was er sprake van bewuste misleiding. "Er zijn een soort van camouflage-acties gehouden om mevrouw Kaya in Rotterdam te krijgen. Het was geen kwestie van: we komen met open vizier."
Eerder sprak ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over misleiding. In zijn geval door de Turkse consul in Rotterdam. Die hield volgens de burgemeester bij hoog en bij laag vol dat er zaterdag niets bijzonders op stapel stond.
Aboutaleb zocht meerdere malen contact over een mogelijk bezoek van minister Kaya en noemt de leugens daarover "schokkend."
Ongewenste vreemdeling
Kaya had op het Turkse consulaat in Rotterdam willen spreken over het grondswetsreferendum in Turkije, dat president Erdogan meer macht kan geven. De Nederlandse regering stak daar een stokje voor en verklaarde haar tot ongewenste vreemdeling.
Het kabinet voelt er niets voor dat Turkse bewindslieden in Nederland stemmen werven. Eerder werd minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu de toegang ontzegd. Hij had - aanvankelijk in Hoogvliet - een bijeenkomst gepland.

Beklag
Zijn collega Kaya gaf zondag, na aankomst in Istanbul, een persconferentie. Ze deed haar beklag over de grove manier waarop ze door de Rotterdamse politie is bejegend.
Volgens Frank Paauw is er twee uur lang met de Turkse minister gesproken en is haar een eervolle terugtocht naar Duitsland aangeboden. De minister ging daar niet op in en sloot zich op in haar gepantserde auto.
Uiteindelijk vertrok zij toch. Op de terugreis naar Duitsland werd ze tot aan de grens begeleid door de Nederlandse politie. Vanuit Keulen vloog zij naar Istanbul.
Minister Kaya repte op de persconferentie over de arrestatie van haar bodyguards in Rotterdam. Dat klopt volgens Paauw niet. Wel zijn er zeventien andere aanhoudingen verricht, zei de politiechef. Aan het einde van zondagmiddag waren die allemaal vrijgelaten.

Clash

Na het vertrek van de Turkse minister uit Rotterdam braken rellen uit rond het consulaat aan de Westblaak. Toen een deel van de demonstranten weigerde naar huis te gaan liep dat uit op een clash met de ME.
Volgens Paauw heeft de politie er alles aan gedaan om escalatie te voorkomen. Hij betreurt het dat de vlam toch in de pan sloeg en dat er in het centrum van de stad onder meer ruiten sneuvelden bij het Leger des Heils en het Maritiem Museum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl