NS

Storing op Rotterdam Centraal verholpen, maar nog honderden reizigers gestrand

Centraal Station Rotterdam
Centraal Station Rotterdam © Rick Huijzer
Op Rotterdam Centraal staan dinsdagmiddag en -avond honderden reizigers vast vanwege een storing tussen het station en Rotterdam-Zuid. De storing is verholpen, maar veel internationale reizigers kunnen geen kant meer op. Vanwege de hitte is er uit voorzorg zelfs een aantal ambulances naar het station geroepen.
De storing, die rond half vijf begon, vond plaats in de Willemspoortunnel op het traject Rotterdam-Breda. Als gevolg van de storing konden er urenlang geen treinen rijden tussen Rotterdam en Rotterdam-Zuid. Reizigers die naar Blaak moeten, moeten daarom gebruik maken van de trams of metro. Reizigers die naar Rotterdam-Zuid moeten om vanuit daar door te gaan naar Breda, moesten gebruik maken van bussen.
Als gevolg van de storing rijden er meerdere treinen niet
Als gevolg van de storing rijden er meerdere treinen niet © MediaTV
Rond 19.35 gaf een woordvoerder van de NS aan dat de storing in de tunnel was verholpen. Er zijn twee meettreinen door de tunnel gereden om dat te controleren. De dienstregeling wordt vanaf dat moment langzaamaan weer opgebouwd.
Een oudere vrouw en haar kleindochter staan al sinds half vijf op het station. Ze moeten naar Tilburg, maar wachten nu al uren op vervangend vervoer. Desondanks blijven de twee optimistisch. "We drinken water, eten een broodje, nemen een cappuccino en vooral: blijven rustig", zegt de vrouw luchtig. "We hadden het zo gezellig en fijn, maar het gaat weer goedkomen."
Sophie en haar oma Marie-Louise kunnen niet naar Tilburg
Sophie en haar oma Marie-Louise kunnen niet naar Tilburg © Koen Freijssen

Internationale reizigers de dupe

De grootste problemen zitten bij de internationale treinreizigers. Die treinen gaan dinsdagavond helemaal niet meer rijden. Dat komt volgens Jorg van Waardhuizen, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rijnmond, doordat daar strenge richtlijnen aan vastzitten. "Je mag bijvoorbeeld na 21.00 uur Frankrijk niet meer binnenrijden met een trein", legt hij uit.
Volgens Jorg gaat het om zo'n 1000 tot 2000 gestrande reizigers, waarvan er 500 tot 600 internationale reizigers zijn die geen kant meer op kunnen. "Wij maken nu precieze aantallen op en kijken waar we die mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een koele plek of onderdak."
Eén van die internationale reizigers is Mohammed uit de Verenigde Staten. Hij kwam met een cruise aan in Amsterdam, en wilde vanuit Rotterdam doorreizen naar Parijs. "We hebben onze tickets zes maanden geleden geboekt", vertelt hij. "Toen kwamen we hier en hoorden we dat onze trein niet rijdt. Nu zijn we gestrand en hebben we geen idee waar we heen moeten."
Mohammed uit de Verenigde Staten is met drie families gestrand op Centraal Station
Mohammed uit de Verenigde Staten is met drie families gestrand op Centraal Station © Koen Freijssen
Mohammed is niet te spreken over de hulpverlening vanuit de NS en ProRail. "We hebben geen idee wat er aan de hand is. Een auto huren kost zo'n 800 euro per familie, en wij zijn met drie families. Dus we zouden zo'n 2400 euro moeten betalen om in Parijs te komen. Dit is echt heel slecht, ze zouden ons moeten helpen."
Volgens een woordvoerder kunnen alle reizigers die langer dan een halfuur op Rotterdam Centraal hebben moeten wachten een compensatieregeling aanvragen via de website van de NS. De internationale reizigers worden door de NS naar opvanglocaties gebracht.

Hulpdiensten paraat

Omdat het dinsdagavond nog steeds erg warm is, zijn er uit voorzorg meerdere ambulances opgeroepen naar Centraal Station. Volgens Waardhuizen is dat gedaan omdat er steeds meer signalen binnenkwamen dat mensen last hadden van de hitte. Naast de ambulances was de politie in grote getale aanwezig om de rust te bewaren en waren er tankautospuiten van de brandweer om waterpunten op te zetten.
Rond 21.30 was de drukte grotendeels verdwenen. Volgens de veiligheidsregio is er uiteindelijk één persoon door het ambulancepersoneel gecontroleerd.