NIEUWS

Oom Erich zit in de keuken als vader Ruud vanuit het niets zijn eigen dochtertje van vijf maanden doodt

Portret van baby Emily in knuffel-zee
Portret van baby Emily in knuffel-zee © Rijnmond
Tussen de knuffels, beren en bloemen aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois prijkt een prachtige foto van baby Emily. Haar oom Erich heeft die neergezet met een brandende kaars. Hij is net weer thuis sinds het familiedrama afgelopen zondag zijn leven en dat van zijn zus en moeder in een nachtmerrie veranderde. De 22-jarige verdachte vader Ruud S. doodt zijn dochter van vijf maanden met een mes. Totaal onverwachts.
Vier vrienden zijn erbij als Erich, de broer van de moeder van de baby, weer thuiskomt en in de knuffel-zee een portret van zijn kleine nichtje plaatst. "Ze was een heel schattig meisje. Ze was altijd blij en speelde graag met mij." Hij bidt voor haar voor een mooi plekje in de hemel.
Ze was een heel schattig meisje. Ze was altijd blij.
oom Erich
Hij kan er nog steeds niet over uit in welke nachtmerrie zijn familie is beland. "Uit het niets is Emily van ons weggenomen." Het drama staat nog heel vers op zijn netvlies en hij vindt in zijn vrienden een uitlaatklep. Ze draaien en roken samen een joint om tot rust te komen. Aan Rijnmond wil hij zijn verhaal vertellen over wat zich in de woning heeft afgespeeld.
Luister hieronder naar het verhaal van oom Erich en het afschuwelijke verlies van zijn nichtje Emily
Oom Erich vertelt over het afschuwelijke verlies van zijn nichtje Emily

Hij vraagt om zijn dochtertje

Erichs moeder is in de keuken van haar woning als hij en Ruud vlak achter elkaar binnendruppelen. Zijn zus en de kleine Emily zijn al thuis. "Ik krijg het kind uit handen van mijn moeder en ik pak Emily vast en speel met haar." Dan geeft hij het meisje aan zijn zus om wat te gaan eten voordat hij naar zijn werk moet. "De vader vroeg erom en toen was Emily weg. Dat was verschrikkelijk.", vertelt hij.

Mes op nek baby

Het gebeurt uit het niets en in mum van tijd. "Mijn zus gaf hem het kind, ze dacht dat hij met haar wilde spelen." Ruud neemt zijn dochtertje mee naar een andere kamer en volgens oom Erich gebeurt het dan gelijk. "Mijn zus draait zich binnen één minuut om en ziet hem een mes op haar nek drukken."
Het is een vreselijke nachtmerrie. De paniek slaat toe. Ze gillen, schreeuwen en nemen het baby'tje zwaargewond in de armen mee naar buiten. Een ambulance rijdt voorbij naar een ander incident. "Ik probeerde nog die ambulance te stoppen maar die rijdt door." Een 33-jarige buurman schiet te hulp en scheurt met zijn auto naar het ziekenhuis.
Volgens oom Erich is het dan al te laat. "Emily heeft het niet gered." Hij treurt om zijn nichtje en vertelt dat zijn zus en moeder er helemaal kapot van zijn. Zij verblijven ergens anders.
Oom Erich met portret van nichtje Emily in zijn handen
Oom Erich met portret van nichtje Emily in zijn handen © Rijnmond

Opmerkelijk kalm

Erich probeert het drama te reconstrueren en vermoedt dat de vader zijn daad heeft voorbereid en een keukenmes in de andere kamer verborg. Die middag zaten ze nog samen ontspannen in het park tegenover het huis en toen was hij even alleen naar binnen gegaan. Achteraf valt dat op.
Ook dat hij na zijn daad zich nauwelijks verroert en rustig in de kamer blijft, vindt hij opmerkelijk. Tijdens zijn aanhouding oogt hij rustig. Ook als door een omstander wordt gevraagd of hij het gedaan heeft. Dan knikt hij zelfs instemmend. Dat is op een filmpje van een omstander te zien. Omstanders willen de verdachte dan aanvliegen en worden door de politie op afstand gehouden. Volgens oom Erich is het raar dat hij zo rustig blijft en gelijk bekent. Voor hem is het een aanwijzing dat het niet in een opwelling is gebeurd.

Drugsgebruik

Dat hij al lange tijd thuiszit, heeft mogelijk met zijn drugsgebruik te maken. Niet alleen joints maar ook coke. Volgens oom Erich was hij met een psycholoog van Defensie in gesprek en moest hij afkicken. Zijn vrienden vragen of hij die dag gebruikt had. Erich vertelt dat ze samen in het park een joint hebben gerookt. Dat was heel normaal. Maar nee, de vader was niet zwaar aan de coke die dag. En hij maakte ook niet de indruk psychotisch te zijn.
Wel laat hij zich volgens Erich in met foute types die in de harddrugs zitten. Een omstander filmt Erich als hij vlak na het drama zijn verhaal doet tegen een politieagent. Hij zegt dan dat de verdachte al een paar dagen loopt te stressen. "Alleen maar door die jongens want die jongens hebben hem onder druk gezet."

Wat heeft hem bezield?

Over de aanleiding kan hij alleen maar gissen. Erich vertelt dat hij wel neerslachtig kon zijn en zelfs een keer gezegd heeft dat hij er een einde aan wilde maken. Hij hoopt dat Ruud een verklaring gaat afleggen en vertelt waarom hij zijn dochtertje heeft gedood.
De vader vroeg erom en toen was Emily weg. Dat was verschrikkelijk.
oom Erich
De Koninklijke Marechaussee meldt dinsdag officieel dat de 22-jarige man die vastzit in verband met de dood van de baby, de vader is van het kindje. Volgens de marechaussee zijn er 'sporen van geweld' aangetroffen op het lichaam van de baby. De verdachte zit in beperking en wordt woensdag voorgeleid voor de militaire rechtbank in Arnhem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl