nieuws

Ebru Umar: de lange arm van Ankara is gewoon heel erg lang

Columniste Ebru Umar heeft geen goed woord over voor de groep Turkse demonstranten die in de nacht van zaterdag op zondag slaags raakte met de Rotterdamse politie. "Als ze dit in Turkije zouden hebben gedaan, hadden ze het daglicht niet meer gezien."
Umar, zelf van Turkse komaf, hekelt ook de uitlatingen van het Turkse regime over aantasting van de vrijheid van meningsuiting in Nederland. "Weet je wel hoeveel mensen er in Turkije in de cel zitten, omdat ze een onwelgevallige tweet hebben gestuurd?"

Cel

De columniste, die opgroeide in Rotterdam-Kralingen, spreekt uit ervaring. Afgelopen zomer werd ze in Turkije opgepakt en gevangen gezet, omdat ze zich op Twitter kritisch had uitgelaten over president Erdogan. Na een nacht in de cel kwam Umar weer vrij, maar ze mocht het land een tijdlang niet verlaten.
Eenmaal terug in Nederland verhuisde ze van Amsterdam naar Rotterdam. In de hoofdstad voelde ze zich niet langer veilig, omdat er in haar huis was ingebroken en ze talloze bedreigingen kreeg, vermoedelijk uit Turkse hoek.
Lange arm
Umar heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de invloed van Ankara op Turken in het buitenland. Wat er het afgelopen weekend in Rotterdam gebeurde is daar volgens haar wederom een bewijs van. "Er is vanuit Turkije via social media opgeroepen om hier te gaan rellen. Belachelijk!"
"De lange arm van Ankara is gewoon heel erg lang. Ik ben blij dat die steeds zichtbaarder wordt. Niemand kan meer zeggen: ach, het valt wel mee...."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl