nieuws

Erdogan: Nederland gedraagt zich als een bananenrepubliek

President Erdogan (archieffoto)
President Erdogan (archieffoto)
De Turkse president Erdogan roept internationale organisaties op om Nederland te bestraffen voor wat er afgelopen weekend in Rotterdam is gebeurd. In een toespraak zei hij dat Nederland zich gedraagt als "een bananenrepubliek."
Erdogan hekelde de "schaamteloze behandeling" van de Turkse minister van Familiezaken Kaya in Rotterdam. Zij mocht zaterdagavond het Turkse consulaat aan de Westblaak niet in om een toespraak te houden over het Turkse referendum dat de macht van Erdogan kan vergroten. De bewindsvrouw wilde daarvoor stemmen werven onder Nederlandse Turken.
Nazi-achtige praktijken
Kaya kreeg het stempel ongewenste vreemdeling en werd onder begeleiding van de politie het land uitgezet. Tot woede van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb sprak Erdogan over "nazi-achtige praktijken."
"Vergeten wordt dat ik burgemeester ben van een stad die door de nazi's is gebombardeerd", reageerde Aboutaleb.
De Deense premier Rasmussen heeft intussen voorgesteld om een gepland bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim aan zijn land uit te stellen. "De bijeenkomst kan niet los worden gezien van de Turkse aanvallen op Nederland'', zei Rasmussen zondag in een schriftelijke verklaring.