nieuws

Rotterdamse politiek heeft vragen over dubieuze rol Turkse consul

De Rotterdamse politiek heeft vragen over de dubieuze rol van de Turkse consul Ayyildiz. Volgens burgemeester Aboutaleb heeft de consul zich schandalig gedragen door te liegen over de komst van de Turkse minister van Familiezaken naar Rotterdam om bij het consulaat een menigte toe te spreken.
Ook zou de Turkse overheid via Turkse media hebben opgeroepen naar Rotterdam te komen om te demonstreren. Daardoor kwamen in de loop van de zaterdagavond steeds meer Turkse Nederlanders naar het consulaat waardoor daar een menigte groeide van honderden mensen.
Bijna alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad noemen het een kwalijke zaak. Van Leefbaar, Nida, tot CDA en PvdA.
Leo Bruijn van de PvdA: "Ik dacht al hoe kan een konvooi dat wordt opgehouden, dan toch kan arriveren. Maar ook de oproepen om naar het consulaat te komen terwijl er een noodverordening ligt voor dat gebied. Dan creëer je juist chaos."
Christine Eskes van het CDA: "Eigenlijk zien we al sinds de coupe forse spanningen in de Turkse gemeenschap. We zien bedreigingen, kliklijnen en de rol van de Turkse consul in Rotterdam. Dat heeft een zeer nadelig effect op de sfeer in de stad en de spanningen.
De Turkse consul Ayyildiz heeft zich al eerder weinig coöperatief opgesteld. Na de mislukte coupe in Turkije weigerde hij mee te werken om de spanningen in Rotterdam te temperen en bestempelde hij Turkse Nederlanders van de Gülen-beweging als crimineel.
De raadsleden denken verschillend over hoe op te treden tegen een Turkse consul die zijn eigen gang gaat en hoe verdere spanningen te voorkomen.
Nourdin el Ouali van NIDA: "Inzetten op de toekomst en een weg zoeken om een einde te maken aan de verstoorde verhoudingen."
Ronald Buijt van Leefbaar: "Eerder lijkt het vuurtje verder opgestookt te worden en dat is zorgelijk, ook voor Rotterdam. We weten dat met één oproep vanuit Ankara meer dan duizend mensen hier de straat opgaan met Turkse vlaggen."
Leo Bruijn: "Die rol is weggelegd voor de minister van Buitenlandse Zaken."
Christine Eskes van het CDA: "We gaan er in eerste instantie niet over. Maar wat ons betreft zouden we geen zaken meer moeten doen met deze consul."
Hoe de verhoudingen tussen Nederland en Turkije zich verder zullen ontwikkelen, is onduidelijk. De raadsleden zien de escalatie niet los van de verkiezingen hier en het referendum daar.
Nourdin el Ouali van NIDA: "Je kan in ieder geval spreken van behoorlijk wat verkiezingstestosteron bij beide kampen en dat heeft zeker meegespeeld in hoe zich de diplomatieke rel heeft ontvouwen, ook hier in de stad."
Aanstaande donderdag vindt er in de Rotterdamse gemeenteraad een debat plaats over de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl