ROTTERDAM

Golf aan beschietingen houdt aan: schietpartij en explosief bij woning Rotterdam-Zuid

De politie op de Hellevoetsestraat in Rotterdam-Zuid
De politie op de Hellevoetsestraat in Rotterdam-Zuid © MediaTV
Op de Hellevoetstraat in Rotterdam-Zuid is vannacht rond 03:40 een woning beschoten. Daarnaast is een explosief aangetroffen in de portiek van de woning. Het explosief is niet afgegaan en inmiddels veiliggesteld door de EOD.
Bij de schietpartij raakte niemand gewond. Wel zijn er kogelgaten in de woning aangetroffen. Het explosief in de portiek was ongeveer even groot als een mobiele telefoon en gewikkeld in duct tape.
Zowel de bewoners van het appartementencomplex dat is beschoten als de bewoners aan de overkant van de straat waren geëvacueerd en naar een opvanglocatie in Wielewaal gebracht. De bewoners zijn inmiddels teruggekeerd naar hun woning.
Buurtbewoner Yasar is erg geschrokken van het voorval. "Je hoorde de schietgeluiden keihard. Ik keek gelijk naar buiten en zag de buren ook meekijken. Er is denk ik zo'n vier keer geschoten. Ik wilde daarna eigenlijk gaan slapen, maar toen ik op Twitter iets las over een explosief, wist ik wel dat er iets groters aan de hand was. Het kan niet anders dan dat er criminelen achter zitten."
De brandweer evacueert bewoners via het dak
De brandweer evacueert bewoners via het dak © Rijnmond
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ook ter plaatse. De EOD heeft een robot ingezet om het explosief te verkennen. Een medewerker van EOD heeft zich in een bommenpak gehesen en heeft het explosief uiteindelijk onschadelijk gemaakt.

Golf aan beschietingen

Rotterdam en omgeving heeft te maken te hebben met een golf aan beschietingen op woningen. De afgelopen negentien dagen was het in de regio al veertien keer raak. De politie vertelt tegen Rijnmond dat sommige van de beschietingen verband met elkaar lijken te hebben. Anderen zijn volgens de politie 'toevallig'. "Misschien dat iemand het ziet en denkt dat het een goed idee is?", vraagt de politie zich hardop af. Dat is het trouwens niet. 'Levensgevaarlijk' noemen agenten het en 'wachten op het eerste slachtoffer'.
Dat die er tot nu toe nog niet is gevallen, is meer geluk dan wijsheid. Met regelmaat worden slaapkamerramen onder vuur genomen. "Dat schieten lijkt soms lukraak te gebeuren. Elk slachtoffer is er één te veel. Helemaal als dat om een onschuldig slachtoffer gaat", zegt de politie. Daarom pakken ze de meldingen groot op.
Kogelgat in het raam aan de Hellevoetsstraat
Kogelgat in het raam aan de Hellevoetsstraat © MediaTV
Ook roepen ze de hulp in van het publiek en vragen om tips door te bellen. Ook als het gaat om vuurwapenbezit. "We snappen dat snitchen in je buurt niet wordt gewaardeerd, maar we willen je verzekeren dat de tips echt helemaal anoniem kunnen worden doorgebeld. Zo maak je echt jouw eigen wijk een stuk veiliger", vertelt de politie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl